U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji

Autor 14 dec 2019

KRAGUJEVAC- Mladi akademski građani prepoznali su važnost problema ljudskih i manjinskih prava, kao i njihovu nedovoljnu zastupljenost u formalnom obrazovanju. Kao odgovor na takvu situaciju u društvu u Kragujevcu je od 26. novembra do 1. decembra održan seminar pod nazivom ,,Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji“, koji je organizovao Institut Evropskih poslova uz podršku ambasade SAD. Okupilo se dvadeset mladih pravnika, kao i oni koji su na putu da to postanu, iz različitih delova Srbije kako bi proširili svest o ljudskim i manjinskim pravima.

Ovaj program je poslužio da se na zanimljiv način sazna nešto više o manjinskim pravima jer je u formalnom obrazovanju fokus na isti je manje zastupljen. Program je bio koncipiran tako da su učesnici kroz teorijska predavanja, interaktivnu nastavu i radionice naučili da sagledaju stvari iz drugog ugla. Ovim je takođe obuhvaćena poseta Višem sudu u Kragujevcu i poseta Zaštitniku građana. U toku ovih nekoliko dana sistematski su se proučavala pre svega ljudska prava uopšte, zatim manjinska prava u Srbiji, a kao marginalizovane grupe na koje se stavio akcenat bile su svakako LGBT i romska populacija. Kroz jedan detaljan rad prošlo se kroz zakonske regulative i afirmativne mere zakona, a sa druge strane govorilo se o tome šta dovodi do kršenja manjinskih prava.
Svedoci smo da su stereotipi i predrasude sa kojima je većina ljudi manje ili više suočena u životu neopravdano generalizovani. Takođe su i neosnovani zločini iz mržnje prisutni sve više. Cilj ovog programa je širenje svesti bez predrasuda, vršnjačka edukacija, primena znanja i pružanje adekvatne pomoći, ukoliko se dođe do situacije koja to zahteva. Živimo jedni za druge, a ne jedni pored drugih!

(Autor Milica Milenković)

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475567

14 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions