U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Britanski “Gardijan” hvali srpske banje: Ušle u top 10 destinacija, a posebno ističu jednu stvar

Autor 24 jan 2020

Britanski “Gardijan” uvrstio je srpske banje među 10 top destinacija za spa odmor u Istočnoj Evropi, koje nude najbolji odnos cene i kvaliteta, pišu Novosti.

Britanski list hvali Srbiju da je bogata banjama koje potiču iz rimskog ili osmanlijskog perioda i da spadaju među najjeftinije u Evropi. Pored Atomske banje koju ističu, i dobro poznatih Vrnjačke i Sokobanje koje su onima koji ne vole sneg omiljeni izbor za zimski odmor, Prolom i Lukovska banja se nalaze među pet najpopularnijih u Srbiji. Zato svako ko nije skijaš može da provede predivan zimski odmor u nekoj od domaćih banja, koje ulažu u svoje kapacitete i obnavljaju ih iz godine u godinu.

Sa juga Srbije stižu odlične vesti: više od 12 miliona evra biće uloženo u kompletnu rekonstrukciju Kuršumlijske banje, koja će za doček 2021. godine, posle decenije devastiranja, konačno zasijati u punom sjaju.

Ovako će izgledati “Žubor” u Kuršumlijskoj Banji

Kuršumlijsko preduzeće AD “Planinka”, koje je vlasnik Prolom i Lukovske banje, “Prolom vode” i Đavolje varoši, postalo je vlasnik i Kuršumlijske banje. Ovaj potpuno devastiran banjski kompleks, koji je zatvoren pre 14 godina, kupili su za 1,4 miliona evra.

Pročitajte i...  Borba za opstanak jednog maloletnog dečaka iz Prokuplja

– U prvoj fazi uložićemo 12 miliona evra u rekonstrukciju – kaže Radovan Raičević, generalni direktor AD “Planinka”. – Dogradićemo još jedan, četvrti sprat, pa će hotel imati 300 ležajeva, apartmane, konferencijsku salu, restorane, zatvoreni i otvoreni bazen, savremeni velnes.

Umesto 16.000, hotel “Žubor” će imati 19.000 kvadrata, a najviše posla će biti oko rekonstrukcije kraljevog kupatila i starog restorana u kojem je pre Drugog svetskog rata bio kur-salon.

– Rekonstruisaćemo i staru vilu “Milica”, jer želimo da sačuvamo duh i vratimo slavu stare Kuršumlijske banje koja je bila čuvena pre sto godina – ističe Raičević. – Uredićemo i stari park, kao i tok reke koja protiče kroz njega. Zaposlićemo više od 100 ljudi, a već smo započeli obuku kadrova. Jedan deo kuvara, konobara i sobarica već uči posao u Prolom banji.

Pročitajte i...  Na Radanu radi zidani kazan star sto godina

Pošto je Kuršumlijska banja udaljena 11 kilometara od grada i u samom centru se sređuje centralni Trg Topličkog ustanka, a “Planinka” će renovirati i staru kafanu “Evropa” iz 1892. godine.

– Kuršumlija je bila prva Nemanjina prestonica i grad se ubrzano sređuje za goste koji će doći u tri okolne banje – napominje Raičević.

Do kraja godine otvoriće se i hotel “Bela jela” u Lukovskoj banji koju, takođe, gradi “Planinka” i u koju je uložila osam miliona evra svojih sredstava. Za doček 2021. godine biće otvoreno 200 novih kreveta i kompletan sadržaj sa medicinom, restoranima, velnesom. Time će biti kompletiran sadržaj u Lukovskoj banji koja će imati više od 450 ležajeva.

 

Pročitajte i...  Ksenija Stojiljković iz Žitorađe plasirala se u finale prvog onlajn takmičenja u pevanju duhovne i etno pesme

Hotel “Bela jela” u Lukovskoj banji. Slika levo: Radovi u toku, slika desno: Izgled

TERMALNI IZVORI

BANjSKI kompleks “Žubor” u Kuršumlijskoj banji pored hotela od 1.600 kvadrata, čini nekoliko ugostiteljskih objekata poput vile “Milica”, restorana “Prepolca” i velikog parka. Svi objekti su potpuno devastirani i uništeni, bez krova i skloni padu. Najveća vrednost ovog kompleksa je u termalnim izvorima čija temperatura dostiže 64 stepena.

ZAPOSLENI

PORED 100 novih radnika koje će “Planinka” zaposliti u Kuršumlijskoj banji, i u novom hotelu “Bela jela” u Lukovskoj banji će uhlebljenje naći još 70 ljudi. Država će ovoj firmi vratiti 20 odsto ulaganja, jer je to u sklopu državnih podsticanja investicija.

(Izvor Novosti, A. Mikata)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476989

24 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Britanski “Gardijan” hvali srpske banje: Ušle u top 10 destinacija, a posebno ističu jednu stvar”

  1. Bravo Raicevicu bog te dao da povratis bogatstvo i znacaj i lekovitost nasih banja. Ucini daToplica nije nerasvijena vec da je najbogatija i najlepsa.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up