BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Budim banja kod Blaca: Lekovito blato i izvor mineralne vode

BLACE- Izvorište  mineralne vode u blačkom selu Drešnica  predstavlja veliki potencijal za razvoj banjskog lečilišta u ovom kraju.

Priču o lekovitom blatu i izvoru mineralne vode blačke Budim Banje, na najbolji način ispričala je  Turistička organizacija “Blace”.

(Tekst,foto, izvor TO Blace):

Izvor mineralne vode u selu Drešnica, nalazi se u izvorišnom delu Muzaćkog potoka, oko 6 km jugozapadno od Blaca, na nadmorskoj visini od 540m.

Izvor se pojavljuje na zapadnom odobu topličkog miocenskog basena, gde su u obodu otkriveni proterozojski hristaliti, škriljci i dijabazi.

Poznata po svojim organoleptičkim svojstvima i povišenoj mineralizaciji, ona od davnina izaziva pažnju lokalnog stanovništva zbog svog blagotvornog dejstva. Voda ovog izvorišta ima lekovita svojstva, posebno za organe varenja. Takođe, lekovita svojstva ima i blato iz Budim Banje, koje blagotvorno deluje na kožu i leči mnoga kožna oboljenja.

Analizom morfologije terena Budim Banja je brdsko-planinska zona iznad 500 metara. Najveći procenat ove predeone celine pokriven je šumom, a delimično predelima goleti, livada i pašnjaka sa manjim poljoprivrednim parcelama, najčešće u sastavu ili neposrednoj blizini domaćinstva i izuzetno je retko naseljen. Naselja su seoska i razbijena. Ova zona ima posebnu vrednost zbog dominantnog udela prirodnog pejzaža: velikih šumskih kompleksa i proplanaka sa retkim vrstama flore i bogatstvom faune, kao i autohtonih prirodnih celina sačuvanih od antropogenog uticaja.

Ova voda je pogodna za banjsko lečenje i u isto vreme pogodna za piće u tretmanu različitih problema digestivnog sistema i gornjih disajnih puteva (inhalacija).

Planovi za Budim Banju su:

Zaštita vode koja obuhvata sve aktivnosti koje utiču na očuvanje kvaliteta voda u vodonosnom sloju, površinskim tokovima i stajaćim vodama, a to se odnosi  na zaštitu:  izvorišta, vode za piće, podzemne vode;

Zaštita zona izvorišta lekovitih mineralnih toplih i hladnih voda i stabilan sistem vodosnabdevanja zasniva se na neprekidnoj, rigoroznoj kontroli kvaliteta (hemijska, biološka i bakteriološka kontrola), formiranju zona zaštite oko svih područja vodozahvata;

Izgradnja planiranog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz obližnjih naselja.

Zemljište na području Budim Banje je relativno očuvano od zagađenja i većim delom pogodno je za proizvodnju zdrave hrane. Radi zaštite i sprečavanja nepovoljnog uticaja na kvalitet zemljišta potrebno je preduzimati sledeće mere:

 

prioritetno smanjiti erozivne procese koja prouzrokuju klizišta manjih i većih razmera, pre svega u brdsko-planinskom delu Opštine, u cilju smanjenja negativnih uticaja na samo izvorište;

prednost dati tradicionalnim poljoprivrednim granama koje imaju povoljne uslove u okruženju Budim banje za proizvodnju i doprinose očuvanju ekološke ravnoteže;

obezbediti čišćenje svih divljih deponija u blizini izvorišta i sprečiti njihovo obnavljanje;

uspostaviti sistem stalnog monitoringa svih parametara kvaliteta životne sredine: vazduha, vode, zemljišta, biljnog sveta – kulture (voće i povrće);

obezbediti uslove za zaštitu očuvanih ekosistema, potencijalno ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, odnosno očuvanje šumskih površina od negativnih posledica (požari, nelegalna seča, krčenje šuma na račun izgradnje stambenih objekata, itd.).

Prirodni uslovi na ovom lokalitetu mogu biti klasifikovani kao prostor pogodan za klimatske tretmane i zato postoji mogućnost za izgradnju spa-centra. Činjenica je da je ova oblast zaštićena od negativnih uticaja civilizacije. Lokalitet je predodređen da bude moderno banjsko mesto u skladu sa međunarodnim kriterijumima. Razvoj zdravstvenog turizma u ovoj oblasti biće obezbeđen teritorjalnim rešenjem banjske lokacije i pogodan strukturi rehabilitacionih centara. Svi zahtevi za medicinsku negu pacijenata, iz svake starosne kategorije, podržani.

 

Realizacija planova vezanih za Budim Banju ostvariće se, između ostalog, primenom principa prevencije i predostrožnosti, odnosno primenom principa smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, kao osnovnog modela koji integralno razmatra uticaj planskih rešenja svih onih sfera delatnosti (saobraćaj, industrija, poljoprivreda, turizam, infrastruktura) koji mogu imati negativne posledice na prirodne i stvorene vrednosti određenog područja, a što je u skladu sa zahtevima i principama Evropske strategije održivog razvoja.

 

Ovo izvorište mineralne vode predstavlja veliki potencijal za razvoj banjskog lečilišta u ovom kraju.

Hemijski sastav vode:

 

Izdašnost izvora je 0,3 l/s, a temperatura vode je 12°C. Voda je HCO3, SO4-Na, Mg tipa, ukupne mineralizacije 1,49 gr/l, pH 7,3.

 

Prema rezultatima analize postojeće mineralne vode u prirodi ova voda je slabo mineralizovana (hidrogenkarbonat-sulfat-magnezijum tipa 1.49gr./l , pH-7.3 ), hladna i hipotonična.

primesemg/lprimesemg/lprimesemg/lprimesemg/lprimesemg/l
CO30.0HPO40.25Fe2O30.0Rb0.010Mo0.001
HCO3915.0HAsO40.03Al2O30.07Mn0.008Ba0.001
Cl14.0Na184,0HBO29.0Cu0.007Sb0.002
SO4200.0K4.7SiO218.0Cr0,006Hg0.002
F0.40Ca70.0Sr1.50Zn0.005//
Br0.04Mg97.6Id0.06Pb0.002//
J0.01HN40.1As0.015Cs0.002//

 

 

50% LikesVS
50% Dislikes
Više

11 komentara

  1. Sad ce Blacki „politicari“ da se mazu sa blatom.Tek su poceli da prave liste.


Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.

Pogledajte rakođe
Close
Back to top button