U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Celo selo došlo na promociju knjige

Autor 2 mar 2020

PROKUPLJE- Promocija knjige ”Nova Božurna”, autora prof. Radivoja D. Stojiljkovića, izazvala je veliko interesovanje meštana ovog naselja. Ovom jedinstvenom kulturnom događaju, prisustvovali su gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović sa saradnicima, otac Slobodan Petrović ispred crkve Sveti Prokopije i meštani susednih sela.
Govoreći o knjizi, dugogodišnji direktor Narodne biblioteke u Prokuplju i profesor književnosti u penziji, Dragan Barjaktarević, rekao je da je ona neprocenjivo blago.

-Autor knjige se dosledno držao teza Odbora za selo, Srpske akademije nauka i umetnosti i napisao je knjigu koja ima jedan istorijski značaj. Stojiljković je kao iskusni istraživač i hroničar, koristio brojnu arhivsku i drugu građu u prikupljanju podataka, a služio se i metodom anketiranja brojnih sagovornika. Vrednost knjige ogleda se i u tome što se u njoj govori o nastanku sela, prvim stanovnicima, običajima, kulturi i tradicijama koje su se negovale, rekao je Barjaktarević i naglasio da je autor knjige sistematizovao rukopis u više poglavlja.
Prema njegovim rečima, vrednost knjige ogleda se i u rodoslovu svih porodica ovog sela, od oko 60 domaćinstava.
Barjaktarević je podvukao da je knjiga napisana lakim i razumljivim jezikom za sve čitaoce.
Gradonačelnik Prokuplja, Aleksandar Simonović, izrazio je veliko zadovoljstvo što je prisustvovao ovoj promociji.
-Ovo je prvi put da prisustvujem promociji knjige koja se održava u seoskoj sredini. Drago mi je da postoji ovako složno selo. Svaki detalj u knjizi je na svom mestu. Sama knjiga je jedno veliko blago, ne samo za meštane sela, nego i za širu društvenu zajednicu, izjavio je on i dodao da bi primer žitelja Nove Božurne, trebalo da slede i stanovnici ostalih sela.

Pročitajte i...  Puno šetalište: Prokupčanka moli sugrađane-Ostanite kod kuće

-Ideja o pisanju knjige, potekla je u januaru 2016. godine. Da bi ugledala svetlost dana, obišao sam mnoge arhive i kulturne ustanove, a koristio sam i stručnu i putopisnu literaturu. Veliku pomoć u pisanju, imao sam i od strane dr Mirjane Bečejski Barjaktarević iz Aleksinca i prof. Jelene Radić iz Nove Božurne, rekao je autor knjige Stojiljković, koji je pisao i hronike sela Donja i Gornja Stražava, Đurovac i Gornje Kordince.
Izdavač knjige „Nova Božurna“ je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=478485

2 mar 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up