U kategoriji Blace, Doljevac, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Cena višnje ispod svakog minimuma!

Autor 25 jun 2019

ŽITORAĐA- Otkupna cena višnje je toliko niska da mnogi razmišljaju da li uopšte da je beru. Iako je u jednom momentu na početku otkupa cena za kilogram bila i 50 dinara, sada je već 30 dinara, što uopšte ne zadovoljava voćare.

Kada se uzme u obzir da berači naplaćuju 20 dinara po ubranom kilogramu, ne čudi što su mnogi višnjari najavili da će svoje zasade ostaviti neobrane, kao što se dešavalo i ranijih godina, jer su sa tom cenom na velikom gubitku.

Inače, kako smo saznali jedina hladnjača u našem kraju Dadap, ove godine ne vrši otkup višanja, zbog zaliha od prošle godine. Većina proizvođača višanja je razočarana i najavljuje uništavanje zasada. Neki od voćara još uvek nisu počeli berbu i neće vršiti branje zbog neisplative cene.

Pročitajte i...  Pad broja rođenih i porast broja umrlih u Srbiji

-Ovo je nenormalno i nemoralno kako se manipuliše otkupnom cenom- kaže jedan proizvođač i dodaje: “Ovo je bezozobrazluk prerađivača koji drže monopol na tržištu Srbije, a lokalni otkupljivači se ponašaju samo u skladu sa njihovim preporukama i raznim šibicarskim trikovima otimaju seljaku i ovo malo prihoda “.

Našoj redakciji javljali su se pojedini proizvođači koji tvrde da otkupljivači ispod žita nekome plate 40 ili 50 dinara kilogram višnje, iako zvanično stoji da je cena 30 dinara, što znači da očigledno ima prostora da otkupna cena bude 50 dinara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Hranislav Stojanović rekao je za agenciju Beta da su sa cenom od 30 dinara vlasnici višnjika u čistom gubitku, jer samo beračima moraju da plate 20 do 25 dinara po kilogramu. – Minimalna cena sa kojom bi voćari mogli da pokriju troškove proizvodnje i ostvare kakvu-takvu zaradu je 50 dinara po kilogramu. Sa cenom od 60 dinara bili bi zadovoljni i mogli bi da računaju na neophodna ulaganja u obradu i zaštitu zasada za narednu godinu – izjavio je Stojanović.

Pročitajte i...  Realizacija projekta „Sadila moma mlad bosiljak“ prokupačkog Doma kulture

On je istakao da je nadaleko čuvena oblačinska višnja ove godine odličnog kvaliteta.

– Rod je za oko 20 odsto manji nego prethodne godine, ali su zato višnje znatno krupnije i prosečan rod se, ove godine, kreće između šest i sedam tona po hektaru. Otkupljivači su se međutim dogovorili da obore cenu i stalno traže neku dlaku u jajetu. Navodno ne mogu da plate 50 već 30 dinara zato što su među višnjama videli neki listić ili nekog crva – rekao je on.

Jedan od proizvođača nam je ispričao da su njegovu višnju klasirali na otkupnom mestu , tako što je morao da svoje višnje ubacuje u pivsku flašu i tako određivali procentualno kojoj klasi pripada. Takođe,kako je dodao otkupljivačima ne veruje zato što u isti kamion vrše utovar otkupljene višnje bez odvajanja navodno prve i druge klase.

Pročitajte i...  Glodari uništavaju useve

Posetili smo i jednog lokalnog otkupljivača koji nam je rekao da je današnja otkupna cena 30 dinara za kilogram bez klasiranja , a da je kvalitet višnje u našem kraju na visokom nivou, te da i sam nezna zašto otkupna cena nije veča.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468521

25 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

9 komentara za “Cena višnje ispod svakog minimuma!”

 1. Razlika u ceni za drzavu. Pa ti isti seljani ih glasaju, tapsaju im kad se pojave. Slikaju se sa njima, a onda kukakju !!!

 2. xocete radikale,tako vam i treba

 3. Zašto fabrike za proizvodnju sokova ne otkupe višnje i da prave sok od voća a ne ekstrate u vodi. Imali bi kupce na domaćem i stranom tržištu kad bi ponudili kvalitet

 4. Deki

  Eto vam politika i Vucic. On od Toplice napravi Nemacku. Sto ga nema sada u Toplici? Celu Srbiju obilazi Toplicu ostavio za zimu kad nema narod na ulicama.

 5. nismo naplatili ni proslogodisnji rod, pa uvek glasamo bolje, oni se samo vrte u krug, jedni te isti, haha

 6. Uvek nadrljaju proizvodjači!Sramota kako ih otkupljivači maltretiraju!!!Ali tražili ste,sada gledajte!!!

 7. Proizvodjac visnje maline kupine i jagoda

  Nemoj Vucica da mi dirate. On je siroma neobavesten. To su ovi oko njega pa na nize sve krivi. On nista nije kriv on je dobar.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up