U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Čestitka za Novu godinu: Svaki radnik EPS-a dobija po 35.000 do kraja godine

Autor 11 dec 2018

BEOGRAD- Svaki radnik u „Elektroprivredi Srbije” dobiće do kraja godine po 35.000 dinara. Iako se u javnosti ovaj iznos naziva 13. platom, bonusom ili čestitkom za Novu godinu, u Sindikatu EPS-a kažu da je reč o raspoređenoj dobiti preduzeća iz 2015. godine.

– Trebalo je da svaki zaposleni dobije po 50.000 dinara, jer toliko novca ima, ali je s vladom dogovoreno da to ipak bude po 35.000 dinara – kaže za „Politiku” Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika ovog javnog preduzeća.

– Razgovori o podeli dobiti intenzivno se vode od februara ove godine. I tek su pre dva dana dogovoreni iznosi. Za raspored dobiti iz 2016. i 2017, pa i i ove godine, razgovaraće se u narednoj – kategoričan je Đorđević.

Na pitanje da li očekuje da će ova raspoređena dobit biti dodatni razlog da se nađu na tapetu Fiskalnog saveta, čiji je predsednik Pavle Petrović pre dve nedelje prozvao ovo javno preduzeće da krajem 2014. nisu, kao i sva druga javna preduzeća, smanjili plate 10 odsto, što se vidi iz njihovih finansijskih izveštaja, Đorđević kaže da to nije tačno.

– Na sastanku s ministrom finansija Sinišom Malim otvoreno sam pitao zašto neko od njih nije izašao i demantovano Fiskalni savet, jer je Ministarstvo finansija to koje odobrava sve finansije EPS-a, te da je bilo nekih nepravilnosti oni bi prvi upozorili EPS – kategoričan je prvi čovek sindikata.

On kaže da mu nije jasno zašto bilo ko ima nešto protiv raspodele dobiti od po 35.000 dinara kada se javno zna da je samo za deset meseci ove godine EPS u državnu kasu po osnovu baš tog umanjenja plata od 10 odsto inkasirao 3,4 milijarde dinara.

– Ako punimo budžet, u redu je da dajemo i zaposlenima. Ono, što, međutim, nije u redu to je da EPS finansira RTS kroz TV preplatu i da taj javni servis ima svakog meseca 100 odsto naplatu zahvaljujući EPS-u, iako ni EPS nema toliku naplatu struje. Kome to EPS puni džepove i zašto to nikome nija jasno – kaže on.

Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora EPS-a, kaže za naš list da se dobit iz 2015. godine tek sada raspoređuje, jer je vlada stalno imala neki novi razlog da se o ovoj temi ne razgovara, pa se to nedopustivo odužilo.

– Prvo se čekalo na usaglašavanje svih ministarstava, što najduže traje, pa je bivši ministar finansija podneo ostavku, pa je sve moralo ispočetka. Za sve to vreme druga javna preduzeća su svoju dobit delila, na šta imaju zakonsko pravo – kategoričan je Kovačević.

Upitan da li je tačno da su sindikati pred ovaj razgovor s nadležnim ministarstvima imali i spreman papir da će „Kolubara” stupiti u štrajk, ukoliko ne bude bio postignut dogovor o raspodeli dobiti, Kovačević potvrdno odgovara.

– Kada su sindikati videli da se cela stvar toliko odužila rekli su mi moramo vladi da skrenemo pažnju na naše radnike i na nas. A znaju da će vlada sigurno reagovati ukoliko se pomene štrajk. Ja ih u svemu podržavam i to sam im i rekao – kaže on.

S tim što, dodaje, EPS ima još mnogo veće probleme od podele dobiti, a to je kako uposliti nove radnike u proizvodnji, pre svega u rudnike, jer ih je toliko malo da rade spojeno po dve smene. Pri tome je zabrana zapošljavanja produžena do kraja naredne godine – zaključuje Kovačević.

(Izvor Politika)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88816

11 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

25 komentara za “Čestitka za Novu godinu: Svaki radnik EPS-a dobija po 35.000 do kraja godine”

 1. Bruka.pljacka nas koji su penzioneri

 2. od cijeg li novca majku mu

 3. Meštanin

  Pa može im se , kada su monopolisti . Usluga nikakva , ekologicnost nikakva ali zato ima se za svoju vojsku …vojsku neradnika

 4. Ima se može se,kad deru narod.A penzionerima po bednih 3000,00 dinara.

 5. Kradu narod da bi nagradili svoje zaposlene od kojih pojedinci nemaju ni skolu za električara sve veze mito i korupcija

 6. Nikola

  Koja je ovo tragi-komedija… samo se pitam dokle će država da finansira ovu EPS bolumentu dok oni uživaju razne privilegije…

 7. Privatizovati
  Eps.

 8. Mala im plata,dajte ljudima da ne trpe gladni.Stoko bezobrazna,neki nemaju ni posao,hleba nema narod da jede

 9. ja

  ne bi ja njima dao ni dinara,pogotovu ovima iz toplickog kraja,sve nesposobni ljudi rade u distribuciji,ne znaju jedna ulicna svetla da poprave,a za ostalo da ne spomijem

  • tata mata

   nesposoban ti tata, ulično svetlo popravljaju i održavaju privatne firme ili opštinske, eps nema ništa sa tim 😉

 10. Blace

  Kod nas u Blacu stalno moze da se vidi prkirana lada niva iz EPS-a ispred nekog od Blackih kafica a radnici za vreme radnog vremana sede onako u radnoj uniformi u kafic i piju.

 11. A penzi0nerima po 3000. Dinara a umanjivali 4 godine

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up