U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Čovek naš: Život bogat kao slike akvarela

Autor 15 okt 2018

PROKUPLJE- Sa velikim ponosom, a opet vrlo teško je pisati o čoveku kao što je Milorad H. Jevtić.
Učiteljsko dete, sa porodicom je bio stanovnik našeg grada. Prokupčani u posleratnom Prokuplju, kod porodice “Čelebon”, u kući iznad gradskog parka, “sa najlepšim dvorištem” – kako bi on rekao.

To je bilo vreme razumevanja i tolerancije, i niko nikom nije smetao, mada je petoro odraslih Jevtića imalo mogućnost korišćenja dve male sobe u prizemlju. Još je kao srednjoškolac pokazivao razne talente, a kako kaže – “ Nisam ni slutio, ni znao baš, šta je arhitektura, hteo sam da se bavim žurnalistikom, ali nisam bio “dovoljno politički zreo”.
Sreća za arhitekturu, što je “pronašao”, a kasnije će, opet, pisanjem kritika u novinama, kao što je renomirani NIN, uspeti da spoji novinarstvo i arhitekturu, svoje dve ljubavi.
Vrhunski šahista, slikar akvarela, karikaturista, atletičar ( u vreme kad se u Prokuplju poštovao samo fudbal), uvek tih, nenametljiv, plemenit ,ali spreman da istraje u svom stavu i ideji.
Jedan od pečata koji je ostavio našem gradu, Spomen park na Hisaru, kako reče njegova impresionirana mlada koleginica, Milena Ivanović , prkosio je formom tadašnjim spomenicima NOB – a, a opet spojio nespojivo (Pravoslavna crkva, Latinska, i jednostavna, postojana ploča sa imenima boraca NOB – a) i učinio da se na Hisaru tiho prepliće istorija,a da Hisar ne bude obično brdo !
Iz male podstanarske sobe, Jevtići, jer se sada pojavila lepa i sofisticirana Mirjana, krenuli su put svoje bogate životne avanture.
Put ih je naneo u Libiju, gde je Mile bio projektant u Tripoliju, i gde je svoja znanja obogatio sa još 4 strana jezika, među kojima i arapskim.
Onda su počela da stižu i deca. Sada već zrela i uspešna.
Nakon libijske avanture, pustinje i peščanih dina, vratili su se, i nastanili u Beogradu.
Teško je pobrojati nagrade koje je dobio, arhitekta, slikar, karikaturista i šahovski velemajstor, Milorad H. Jevtić. Navešćemo posebno “Pjerove” nagrade za karikaturu i nagradu ULUPUDS – a. za životno delo 2oo8 god. A, najsvežije i najznačajnije priznanje ovom članu Akademije arhitekture (jer je i to postao), dodelile su mu kolege iz Udruženja arhitekata Srbije – Veliku nagradu arhitekture 2017. za životno delo !
Naš Prokupčanin nastavlja da boji akvarelom i porodičnom srećom svoje, ne možemo reći penzionerske dane, kada je neko u svojoj osadeset šestoj godini, i dalje tako aktivan !
Tajna sreće su i uspešna deca, kojom će se Mile pre pohvaliti, nego ličnim uspehom – sin sa svojom suprugom, najbolji senior teniser u Americi, ćerka sa mužem poznatim oftalmologom ima porodičnu firmu …
Ipak, ona ljubavna priča koja je krenula iz “najlepšeg dvorišta” u Prokuplju, iz podstanarske sobice, koja traje nekih pedeset – šezdeset godina, je glavna snaga i pokretač ovog multitalentovanog čoveka.
Kad smo se čuli telefonom, Mile je bio u jednoj sobi, jer se “sekira, ali prati mečeve Novaka Đokovića” (koji mu je, inače prijatelj), dok mu je njegova supruka Mirjana “vršila prenos” iz druge sobe, i na taj način mu ublažavala stres.
Ako to nije prava ljubav, ne znamo šta jeste !


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86414

15 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up