U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Čuvari tradicije: “Etno soba” porodice Ilić u centru Kuršumlije

Autor 15 dec 2019

KURŠUMLIJA- Ako poželite da zavirite u prošlost, u “etno prostor”, u centru Kuršumlije dočekaće vas čuvari tradicije-porodica Ilić, Nadica i Ivica i njihov sin Strahinja. Oni su pre sedam godina oformirali etno sobu gde su izložili predmete koje su koristili njihovi preci, u Tmavi, Mačkovcu i Grguru.  Uvešće vas u carstvo predaka. Sve je autentično,  brižljivo sakupljano i raspoređeno kako bi činilo celinu i na najbolji način predstavilo domaćinstvo u Toplici u Kuršumlijskom kraju na početku i sredinom 20 veka. Ima svega, od tronožca, ćilima, vezenih i tkanih radova, jarma, veriga, predmeta za mešenja hleba, grnčarije, testija, do vojničkog oružja, gusala,  ikone krsne slave…

-Eksponati stara puška “kokinka” i nož, korišćeni su u Balkanskom i Prvom  svetskom ratu. Za vreme Topličkog ustanka nosio je čukundeda Ignjatije Ilić iz Mačkovca, kada je i ubijen, kaže Strahinja. Ćilim, nošnju, sve predmete za mešenja hleba, ćupove… koristila je baka Bogdane Mitrović iz Tmave. Fotografija sa venčanja je od baka Kadivke i deda Jovana Rakićevića iz Grgura, tridesetih godina prošlog veka. Vojničku posudu za hranu koji su koristili Italijani za vreme II svetskog rata pronašli su u Mačkovcu. Još mnogo toga ova porodica sa ponosom i ljubavlju čuva kao deo prošlih vremena.

Jedan pogled na “jaram”, i slike prošlosti izranjaju, kako ukućani prežu krave i žure na njivu da izoru njivu i zasade žito, kako bi se preživelo u tim teškim vremenima za vreme Prvog svetskog rata i nakon njega kada je samo u Toplici stradalo 20.000 ljudi. Zatim, ređaju se slike, kroz sito kako seje baka brašno, u teknu (drvena vangla), testo naraslo stavlja na tanur (okruglu dasku za hleb) i onda peče u crepulji ispod sača, na ognjištu sa verigama. Uveče kraj gasarčeta na razboju tke ćilime ili veze, kasnije uz lampu ili fenjer. Kajmak slaže u kačici. Kroz ove predmete evidentno je utkana ljubav predaka prema naslednicima…

– Želeli  smo da otrgnemo od zaborava jedno prošlo vreme, skupljajući sve ove predmete, koji su deo naših porodica. Oni su svojevrsni dokaz kako su izgledala domaćinstva u našem kraju. Nije bilo velike razlike od kuće do kuće, oni stariji koji pamte reći će,  baš tako je bilo. Svu lepotu etno motiva vidimo  pretočenu na šarama ćilima, na izvezenim ručnim radovima, narodnim nošnjama. Sve ovo je korišćeno, rešili smo da sačuvamo kao porodično ali i nacionalno blago- naglašava Nadica Ilić, koja obožava da sprema stara dobra tradicionalna jela, od pita do kuvanih jela u glinenim posudama, pogotovu za  njihove prijatelje kada se okupe u ovom etno ambijentu.

Strahinja je upisao medicinu ali njegova najveća ljubav su istorija i tradicija.

– Stari predmeti i običaji, to bogato etnološko nasleđe meni je oduvek bilo blisko, jer sam rođen u porodici koja drži do tradicionalnih običaja, koji su deo identiteta jednog naroda. Volim nacionalnu istoriju i numizmatiku, gusle i epske pesme, Nemanjiće,  jer oni pokazuju kako se država stvara, kako se proširuje i kako se temelji na pravim vrednostima koje treba sačuvati. Da bi ste poštovali i voleli ono što pripada drugima na prvom mestu morate poznavati i voleti svoje. Sada je vek tehnologije, i naravno da svi živimo u skladu sa sadašnjim vremenom, ali mi nemamo pravo na zaborav nečega što je nasleđe. Ovde slavimo slavu, i druga slavlja. Slavim rođendan, Novu godinu, moje drštvo obožava da dođe jer kao da smo u nekom etno restoranu. Prava idila je kada napolju pada sneg a ovde pucketa vatra a okruženi ste svim ovim predmetima. Ovde volim da sedim, dobijam inspiraciju da stvaram, da budem kreativan, da čuvam prave vrednosti i da o njima drugima pričam- kaže Strahinja Ilić.

Želja ove porodice je da njihova etno-kuća, postane deo turističke ponude grada turistima, kada dolaze grupno da u samom centru pogledaju ovu kompletnu postavku. Ujedno otvoren je njihov poziv vrtiću da vaspitačice mogu da dovedu decu, da im uživo pokažu sve te predmete koje oni mogu da vide samo preko interneta ili fotografija. Poziv upućuju i učiteljima i nastavnicima, pogotovu nastavnicima istorije, jer dolazak doprineće da deca nauče da vole tradiciju i istoriju svog naroda. Biblioteci, i svim zainteresovanim  građanima da dođu i besplatno pogledaju eksponate.

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475579

15 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Čuvari tradicije: “Etno soba” porodice Ilić u centru Kuršumlije”

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions