U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Da li znate od kada Srbi jedu prasetinu za Božić?

Autor 7 jan 2019

KURŠUMLIJA- Dobar deo Srba ća vam reći da je za njih “dok ne probaju lava, svinja kraljica životinja”. Ovo naročito važi za vreme oko Nove godine i Božića jer se za ove praznike trpeza ne može zamisliti bez svinjskog pečenja. O tome, kako je došlo do ovoga, postoji zanimljiva priča.

Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U ovom periodu age i begovi imali su pravo da u bilo kom trenutku ušetaju u kuće srpskog stanovništva i traže hranu za sebe i konje, kao i druge potrepštine.

U slučaju kada bi domaćin odbio neki zahtev, Turci bi se svetili celoj porodici, a neki od slučajeva strašnog zuluma zapamćeni su do danas.

Upravo u ovo vreme, priča kaže, rodio se i običaj da Srbi za Božić jedu svinjsko pečenje.

Postoji legenda da Srbi,kako bi ih Turci za ovaj veliki praznik ostavili na miru, počeli da pripremaju svinjetinu i to na ražnju, u dvorištu, ispred kuće, da svi vide i osete.

 Kako je Turcima bilo zabranjeno da jedu ovo meso, a čak i da uđu u dom de se svinjetina sprema, morali su da za Božić zaobiđu srpske domove. Srbi, dok su jeli jagnjetinu za praznike, često su ostajali bez nje pošto su i nju Turci uzimali.

Sa svinjskim pečenjem, Srbi su obezbedili da Božić provedu u miru i bez neželjenih gostiju, a vremenom se, prema predanju, običaj proširio i na ostale velike hrišćanske praznike.

Verovatno je da u priči ima malo istine jer su Srgbi i u drugim slučajevima nalazili načina da izvrdaju turskim osvajačima – kaže istoričar.

Zato kada za Božić sednete za prazničnu trpezu i na njoj nađete svinjsko pečenje, uz čašicu (ili dve) ispričajte prijateljima i porodici priču o svinjetini, i Srbima i Turcima. Sve ćete nasmejati i gozbu nastaviti u dobroj atmosferi.

Srećan Božić i Hristos se rodi!

(espreso.rs)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=90226

7 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

7 komentara za “Da li znate od kada Srbi jedu prasetinu za Božić?”

  1. od kad im je uvedena restrikcija pa nisu svoje svinje mogli das izvezu već su morali da ih pojedu .

  2. Od kad su im turci uzimali pečene jagniće , tad su prešli na prasiće.

  3. Od kad je jeftinija od jagnjetine hahaha

  4. Pozmato je da su mesarosi

  5. Od kada od kad znaju za sebe i za prasice pogotovo . Toplicani.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up