U kategoriji Blace, Poslednje Vesti, Reportaža.

Dan nakon više od mesec dana izolacije

Autor 23 apr 2020

BLACE- Starijim od 65, odnosno 70 godina u selima, više od mesec dana bilo je zabranjeno da izlaze iz svojih domova. Prvi dan nakon ove pandemijom izazvane izolacije mnogi su iskoristili za dugo željenu ali i njihovo zdravlje veoma značajnu šetnju.

Baka Lenka iz okoline Blaca, koja spada u grupu onih po godinama, 90 +, jer je napunila 91 godinu, prvi dan nakon izolacije provela je radno.

Kaže da je prvo obišla svoje imanje, njive, voćnjake i baštu, a onda je vreme iskoristila za rad i spremanje drva.

Ona se kako nam reče, nije uplašila korone, za deset decenija života zapamtila je mnogo teža vremena.Ali ovo je ipak za nju najteže, jer do sada nikada nije bila u prilici da bude zatvorena u kući u jeku poljoprivrednih poslova.

-Da sam se svih nevolja plašila, a bilo je i ratova i svega, sigurno ne bih ni živela ovoliko. U izolaciji sam jer je država tako rekla  i to moram da poštujem, a što se straha tiče, ne bojim se ničega, napominjući da živimo u vremenu kada ima svega i svačega a u njenom životu bilo je mnogo dana iz daleke prošlosti kada nije bilo dovoljno ni hrane pa se nekako ipak ostalo živo, ubedljivo nam reče.

Ono što joj je u ovoj izolaciji najviše palo teško je što će ove godine malo kasnije posejati rasadu u plasteniku, luk i krompir, ali kako reče u ovih pola sata slobode, utorkom, petkom i nedeljom nadoknadiće ona to… a na ruku joj ide i to što joj je bašta “pred”kućom.

Čudno je to što se odlučila da spema drva u trenutku kada nam se bliži toplije vreme a ne zima, ali ona je to objasnila da ne zna da li će do zime imati na raspolaganju više vremena od ovih pola sata po tri dana nedeljno, i kada će mere, za njih starije biti skroz ukinute.

-A šta ako ovo potraje do zime? Kako ću ja za tri dana po pola sata sve da postignem? Bolje da krenem na vreme da spremam i drva i sve što mi treba,ne znam ja dokle ću da živim, ako budem u izolaciji neću imati na jesen šta da uberem, penzija je mala ne može sve da se kupi, a sve mi je pred kućom i bašta i plastenik a imam i volju za rad i mogu da radim, ali džabe kad ne smem iz kuće. Mogu samo sa prozora da gledam praznu baštu i da se pitam…ko će mene u praznoj bašti da zarazi ,sela su nam i onako sa malo ljudi, uglavnom su ostali oni stariji, sad i oni ne smeju iz kuće i…

A prvih pola sata nakon više od mesec dana izolacije u kući, imala je vremena da popravi crep na krovu, koji je kako reče, još pre desetak dana malo krenuo, ali nije smela pre da izađe iz kuće da sve vrati na mesto…

U svakom slučaju, ona je uverena da će i ove godine u berbu šljiva biti najbolji berač kao i svih ovih godina…ne pola sata već kao što je to oduvek bilo, od “jutra do sutra”…bez malo ceo dan…

Mi smo joj poželeli da dočeka stotu i ponovo dobije svoju “slobodu” kretanja…koju je ovom prilikom zamenila za rad- pola sata rada umesto pola sata šetnje.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=480750

23 apr 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Dan nakon više od mesec dana izolacije”

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions