U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Čuvajmo sećanje na naše pretke!

Autor 10 nov 2019

KURŠUMLIJA- Prvi svetski rat je zvanično završen 11.11.1918. u 11 sati. Tog jedanaestog novembra u Francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, Nemačka i zemlje Antante negde između 5.12 i 5.20 sati izjutra potpisale su primirje, ali istorijski izvori navode da je on zvanično stupio na snagu od jedanaest sati istog dana. Nemačka se tog 11. novembra predala i tada je dogovoreno da prestanu oružani sukobi. Smatra se da je kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs poslednja žrtva Prvog svetskog rata. On je poginuo od ruke nemačkog snajperiste u 10.58 časova 11. novembra 1918. godine.
Posle potpisivanja primirja, nastavljeni su pregovori o uslovima mira. Oni su dogovoreni Versajskim mirom, potpisanim 28. juna 1919. godine. Tim događajem i zvanično je okončan Prvi svetski rat. Inače, vagon u kojem je potpisano primirje Adolf Hitler odabrao je 1940. godine, kao mesto gde je Francuska potpisala svoju kapitulaciju. Istorijski vagon uništen je u savezničkom bombardovanju Berlina.
Završetak Velikog rata doneo je stvaranje novog svetskog poretka, nestala su 4 evropska carstva: Austo-ugarsko, Nemačko, Rusko i Otomansko. Nakon okončanja rata stvorile su se i nove države kao što je Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, nastala 1. decembra 1918. godine. Delegaciju SHS predvodio je Nikola Pašić, kao “opunomoćeni delegat” SHS i još trojica: Ante Trumbić, ministar inostranih dela, dr Milenko Vesnić, dugogodišnji poslanik Srbije u Parizu, i dr Ivan Žolger, slovenački predstavnik.
Srbija je u Prvom svetskom ratu ukupno izgubila 1.248.136 stanovnika, odnosno 28 odsto stanovništva.
U stvarnosti taj procenat je mnogo veći kada se imaju u vidu državni okviri Srbije od pre Balkanskih ratova, koji su, prosto i po sastavu stanovništva, izneli „na svojim leđima” čitav taj rat, uz bitnu pomoć desetina hiljada Srba dobrovoljaca sa prostora negdašnje Austro-Ugarske.
Od 2012. godine Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji 11. novembar uvršten je kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Jedan od načina obeležavanja ovog praznika je nošenje amblema sa cvetom Natalijina ramonda.
Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
Čuvajmo i poštujmo svoje, kako bi nas drugi cenili i poštovali!

Pročitajte i...  Agencija za bezbednost u saobraćaju i Opština Blace poklonili autosedišta namenjena deci

(Autor Nikola Dragović, diplomirani politikolog)

Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course
download lava firmware
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474261

10 nov 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Dan primirja u Prvom svetskom ratu – Čuvajmo sećanje na naše pretke!”

  1. DRAGI MOJI NOVINARI. NIJE DAN PRIMIRJA. NEMAČKA I NJENI SAVEZNICI POBEDJENI SU U NAJVEĆEM RATU KOI NIJE JEDINI U SVETU .ALI NAJVIŠE ŽRTAVA SU PODNELI OSLOBODIOCI.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up