U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Aranđelovdan

Autor 21 nov 2020

KURŠUMLIJA- Danas na Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznat kao Aranđelovdan, služena je sveta liturgija u  svim hramovima širom Srbije. Aranđelovdan  po broju svečara na drugom mestu, posle Svetog Nikole a bila je krsna slava dinastije Nemanjić.

Arhanđel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, a njegovo ime u prevodu znači „onaj koji je kao Bog“. Na grčkom „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo. Vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.

Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, „živi svetac“.Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak.

Inače, prvi anđeo je Mihailo, drugi je Gavrilo što znači – Sila Božja, treći je Rafail- pomoć ili isceljenje Božje, četvrti je Uril – svetlost ili vatra Božanska, peti Salatil -vrhovni služitelj molitava, šesti Jegudil-hvala Božja i sedmi je  Varahil-delitelj blagoslova Božjih.

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=488351

21 nov 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions