Soko Banja

FAM
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Danas je Aranđelovdan

KURŠUMLIJA- Danas na Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznat kao Aranđelovdan, služena je sveta liturgija u crkvi Svete Trojice, i svim hramovima širom Srbije. Aranđelovdan po broju svečara je na drugom mestu, posle Svetog Nikole a bio je krsna slava dinastije Nemanjić.
    Arhanđel Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom, a njegovo ime u prevodu znači „onaj koji je kao Bog“. Na grčkom „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo. Vojvoda anđelske vojske je arhistratig Mihailo, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sa sobom u propast.
             Arhanđel Mihailo je, prema verovanju, „živi svetac“. Verovanje kaže da taj anđeo nije umro i da i dalje po potrebi silazi među ljude, na zemlju – kao putnik ili prosjak.
 Inače, prvi anđeo je Mihailo, drugi je Gavrilo što znači – Sila Božja, treći je Rafail- pomoć ili isceljenje Božje, četvrti je Uril – svetlost ili vatra Božanska, peti Salatil -vrhovni služitelj molitava, šesti Jegudil-hvala Božja i sedmi je  Varahil-delitelj blagoslova Božjih.
Soko Banja

2 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovu web lokaciju štiti Google reCAPTCHA - Politika privatnostii - Uslovi korišćenja zaštite

Back to top button