U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Jovanjdan

Autor 7 jula 2018

KURŠUMLIJA- Danas na rođenje svetog Jovana Krstitelja i petu nedelju Petrovskog posta jereji crkve Svete Trojice služili su svetu liturgiju. Mnogi vernici primili su sveto pričešće a nakon liturgije usledilo je sečenje slavskih kolača. Jovan se zove Krstitelj, jer je krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Jovan je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je asketski hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava. U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom.

-Ovo je poslednja nedelja Petrovskog posta. Danas na rođenje svetog Jovana Preteče, mnogi su primili svetu tajnu pričešća. Svrha posta, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer sledili Bogorodica i apostoli. Činiti dobra dela, pomagati onog kome je pomoć potrebna. Svima koji danas slave Svetog Jovana kao krsnu slavu srećna slava a ostalima srećan i Bogom blagosloven veliki praznik. Neka je blagodat Božija na svima vama – rekao je jerej Slobodan Ilić, iz crkve Sv.Trojice u Kuršumliji.

Apostolski i Letnji post počeo je 4.juna, a završava se kao i uvek 12. jula, na Petrovdan, praznik koji je posvećen apostolima Petru i Pavlu. Dužina posta je različita i zavisi od datuma proslave Duhova koji spada u pokretne praznike i povezan je sa Vaskrskrsom. Najduže može trajati šest nedelja a najkraće jednu sedmicu i jedan dan. Petrovski post spada u jedan od četiri najveća godišnja posta  Osim Petrovskog, u letnjem periodu se poštuje i Gospojinski post, pred Veliku Gospojinu, praznik Vaznesenja Bogorodice.

Inače, Sv. Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu je  a najviše se slave Sv. Nikola i Sv. Arhanđel Mihail


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82709

7 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up