Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Mala Gospojina

Autor 21 sep 2018

KURŠUMLIJA- Danas na Roždevstvo Presvete Bogorodice ili na Malu Gospojinu, kako je u narodu poznat ovaj praznik posvećen rođenju Bogorodice, služena je liturgija u kuršumlijskom hramu Svete Trojice kao i u svim hramo širom Srbije. Danas se slavi dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima iz plemena Davidova i Ane od roda Aronova, rođena Sveta Deva Marija.

-Danas slavimo rođenje Bogomajke. Presveta Bogorodica je hram Duha Svetoga, oltar Boga živoga, trpeza hleba nebeskog, život svetinje Božje, drvo najslađeg ploda, slava i spasenje roda ljudskog, pohvala roda ženskog,  istočnik devstva i čistote. Čistija od heruvima serafima. Naša posrednica pred Bogom. Kada idemo za njom svom dušom nema straha od smrti, već idemo iz vrline u vrlinu, iz milosti u milost i u post. Neka nas uvek vodi putem ljubavi, krotkosti, posta i čuva pod svoje okrilje. Neka je na zdravlje i svako dobro današnji praznik- rekao između ostalog otac Sloboban Miletić, starešina hrama Sv. Trojice u Kuršumliji

Inače, Bogorodici su posvećeni praznici: Vavedenje, Sabor Presvete Bogorodice Blagovesti, Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina) kao i one koji obeležavaju uspomenu na događaje iz njenog života, kao što su praznici Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85393

21 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Danas je Mala Gospojina”

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up