U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Sretenje

Autor 15 feb 2020

KURŠUMLIJA- Danas je Sretenje, praznik Srpske pravoslavne crkve i Dan državnosti Republike Srbije. Tim povodom u kuršumliskoj crkvi Svete Trojice, kao i u hramovima širom Srbije služena je sveta liturgija. Sretenje se kao državni praznik u Srbiji ponovo slavi od 2002. godine. U narodu se veruje da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće.

Na Sretenje je 1804. godine Karađorđe Petrović podigao u Orašcu Prvi srpski ustanak. Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu proglašen je i prvi Ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav ustrojen po uzoru na francuski i belgijski.  Praznik se obeležava prema odluci Skupštine Srbije od 10. jula 2001.

Danas se slavi Sretenje Gospodnje, uspomena na prvi susret Boga i čoveka – dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.Prvi susret novorođenog Mesije, koga je primio pravedni starac, sveti Simeon Bogonosac. Slavi se uvek četrdesetog dana po Božiću, prazniku Rođenja Isusa Hrista.Tako I  mi trebamo da dođemo pod okrilje našeg Gospoda Isusa Hrista, da bi bili blagosloveni, u hram Božiji u crkvu Božiju. Jer sav naš život, je dar od boga. Zahvalimo se na taj način na sva dobra koja čini za nas. I sledimo njegov put, koji je bio čist i pravedan. Srećan i Bogom blagosloven današnji praznik -rekao je jerej crkve Svete Trojice u Kuršumliji, Slobodan Ilić.

Pročitajte i...  Puno šetalište: Prokupčanka moli sugrađane-Ostanite kod kuće

 

 

Sretenje se slavi od vremena cara Justinijana, kada je epidemija kuge odnosila i do 5.000 života dnevno, a zemljotres u Antiohiji ostavio za sobom veliku pustoš.

Inace, u našem narodu postoji i verovanje da je „Sretenje”, kada zima susreće proleć.. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medved uplašen od sopstvene senke vrati se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477820

15 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up