U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Sveti Sava -Savindan

Autor 27 jan 2021

KURŠUMLIJA-  U čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, zakonodavca, najvećeg svetionika srpske loze, duhovnog oca, kuršumlijska crkva Svete Trojice obeležila je Savindan liturgijom. Otac Slobodan Miletić, starešina Kuršumlijske Svete Trojice naglasio je da je srpski narod opstajao kroz vekove na stazama svetosavlja a mi trebamo da nastavimo da sledimo taj pravi put. Nakon  himne Svetom Savi  nastavljeno je u duhu svetosavlja,tradicionalno  sečenje slavkog kolača, koji je pripremio kolačar.
      Inače, Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Ponovo se slavi od devedesetih godina prošlog veka. Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj Gori, uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu. Njegove mošti su prenete u Mileševu 6. maja 1237. godine. Mošti je spalio Sinan-paša 1594. godine na Vračaru, gde je izgrađen hram Svetom Savi.
    Otac Slobodan je istakao da je Sveti Sava Hristonosac, otac Srpske pravoslavne crkve, besmrtni vladar,  duhovna vertikala  i čudotvorac,  mnogo više od arhiepiskopa i prosvetitelja, i samo treba da se sledi njegov put.
Kolačar, ove godine je pesnikinja Vukosava Dramićanin sa porodicom, koja je pripremila slavski kolač i posluženje. Ona je svoj deci čestitala školsku slavu Svetog Savu, a ostalima srećnu slavu i veliki praznik Srba. Naglasila  je da su nas vera i tradicija održale kroz vekove, zato čuvajmo ono što u nasleđe imamo.

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=490766

27 jan 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions