U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Danas je Sveti Trifun!

Autor 14 feb 2020

PROKUPLJE- Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Trifuna, zaštitnika zanata i onih koji neguju hrišćansku ljubav. Posebno ga slave vinogradari, idu u vinograde i orezuju loze.

U Prokuplju ovaj praznik proslavljavaju i obeležavaju i mladi naraštaji. Jedan od njih je Miloš Gašević, učenik drugog razreda Prizrenske bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Nišu.

Miloš Gašević

Miloš u svom dvorištu održava lozu svog pradede imenjaka. Loza je zasađena u dvorištu porodične kuće Gaševića davne 1966. godine. Unuk pradede Miloša, čije ime nosi sa ponosom, danas dostojno prazniku, reže vinovu lozu.

– Sveti Trifun je hrišćanski svetitelj koji je postradao 250. godine u Nikeji, za vreme Cara Gordijana. Za njega je Car Gordijan saznao onda, kada mu je ćerka obolela od duševne bolesti, a Sv. Trifun je uveliko već bio poznat po blagodati isceljenja. On je iscelio ćerku Cara Gordijana i ispovedio veru u Hrista. Mučen je i pogubljen odsecanjem glave. Hrišćani su ga uzeli za molitvenog zaštitnika pred Gospodom, pogotovu oni, koji su se bavili vinogradarstvom. Hrišćanstvo, kao vera ljubavi, to uzvišeno osećanje, praznuje i pamti svakoga dana, a najviše službom Svetom liturgijom, koja je najveća potvrda ljubavi Božje prema nama. Sećajući se reči Apostola Pavla, koji je u poslanici Korinćanima istakao tri najveće vrline hrišćana – veru, nadu i ljubav, napomenuo je da je najveća ljubav. Stoga, oni, koji zaista vole, oni vole svakog dana. Oni koji zaista veruju, sećaju se Boga, a ne samo na dan nekog Njegovog svetitelja. Zato treba slaviti Boga ljubavlju. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge (Jn. 13,35) – objasnio je Miloš Gašević

Pročitajte i...  Voda iz bunara „Grčki mlin“ ispravna za piće

Miloš Gašević je prepoznatljiv po negovanju tradicije, gusla, izrađuje stolariju, besedi o pravoslavlju i daje primer drugima negovanjem pravih vrednosti.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477784

14 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up