Soko Banja

FAM
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Danas je sveti velikomučenik Georgije, Đurđic

KURŠUMLIJA- Danas na Svetog velikomučenika Georgija, obeležava se prenos moštiju ovog velikog svetitelja koji je u narodu poznat i kao Đurđic. Služena je sveta liturgija u svim hramovima širom Srbije. Praznik Svetog velikomučenika Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hriščansku veru je i krsna slava mnogih Srba. Sveti Đorđe je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje. Jednom 16. novembra kao praznik prenosa moštiju svetitelja, Đurđic, i drugi put 6. maja kada se obeležava dan njegove smrti, Đurđevdan. Crkva u Lukovskoj banji posvećena je ovom svetitelju, takođe u Ajdanovcu, Prizrenu, Zvečanu, Novom Sadu..
                    Sveti Georgije živeo je za vreme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana. Kada je saopštio da je hrišćanin počelo je njegovo stradanje za veru. Pod njegovim uticajem, mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva žena Aleksandra. Car ga je osudio na okove, tamnicu i razapinjanje na točak. Strašna mučenja nisu promenila njegova ubeđenja, tako da 303. godine je osuđen na smrt odsecanjem glave.
              Inače, ni najstrašnije muke, nisu ga pokolebale da odustane od vere u Hrista.  Mnogostradalnom velikomučeniku Goeorgiju Bog je „podario moć da svakom Božijem stvoru koji mu se molbom obrati pomaže u bedi i nevolji“.
Soko Banja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovu web lokaciju štiti Google reCAPTCHA - Politika privatnostii - Uslovi korišćenja zaštite

Back to top button