Soko Banja

FAM

FAM

DruštvoPoslednje VestiProkupljeReportaža

Danas je Svetski dan ljubaznosti

PROKUPLJE/BAJČINCE – Dokazano je da to, kako se mi odnosimo prema drugima, direktno utiče na našu sreću. Zato, posebno danas, a zašto ne bismo i svaki naredni  dan bili ljubazni kada nam se neko za nešto obrati ili potraži neku vrstu pomoći !?

Svetski dan ljubaznosti se obeležava dvadeset dve godine, tačnije od 1998. godine, 13. novembra, kada je održana Konferencija o ljubaznosti u Tokiju na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost.

Primetno je da ljubaznost u današnje vreme i nije tako česta, jer su ljudi preopterećeni raznim stvarima koje ih okružuju i nije im baš prijatno kada na isto pitanje treba da odgovore više puta ili su možda došli na posao nervozni, nisu raspoloženi za komunikaciju, boli ih glava i ko zna sa kakvim problemima se suočavaju.

Malim znacima pažnje, ljudima oko sebe pokazujemo da nam je stalo do njih i svojom pojavom i  ponašanjem popravimo i svoje i raspoloženje drugih. Zato, danas pomozimo komšiji, kolegi s posla, rođaku, zahvalimo se, osmehnimo se, pošaljimo lepe poruke dragim osobama, otvorimo vrata osobama starijim od nas, dozvolimo osobi koja je u žurbi ili sa malim detetom da preko reda završi posao u apoteci, prodavnici, pošti, poklonimo čokoladu, kad već izbegavamo zagrljaj i poljubac zbog trenutne situacije  koja svakako utiče na sve nas.

Lepo ponašanje prema drugima je poželjno svakoga dana, ne samo danas, zato barem danas budimo ljubazni prema svima koji nam se obrate, saslušajmo ih, poklonimo im pažnju i razumevanje, pokažimo empatiju jer nam je ona svima potrebna.

Da ljubaznost, lepo ponašanje, dobre manire mogu utkati u nastavu pokazale su učiteljica Jelena Đorđević i nastavnica engleskog jezika Amela Joksimović u okviru tematskog dana čiji je cilj negovanje ljubaznosti i  tolerancije  u međuljudskim odnosima.

Učenici izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ u Bajčincu, imali su priliku da nauče još nešto o ljubaznosti.

U toku jednog dana realizovano je niz aktivnosti čiji su se vaspitni ciljevi odnosili na negovanje ljubaznosti i podizanje svesti o važnosti poštovanja drugih, razvijanju empatije i prihvatanja, kao i razvoj kritičkog mišljenja. Integracijom različitih nastavnih predmeta napravljen je dan srećnog učenja – istakla je Jelena Đorđević, profesor razredne nastave u Bajčincu.

Učenici su svojim ponašanjem pokazali da umeju i mogu da budu ljubazni i tolerantni, da umeju da saslušaju druge, primereno odgovore na pitanja i poštuju suprotna mišljenja i stavove.

0
0
Soko Banja

Povezano

Back to top button