U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Uspenje presvete Bogorodice, završen Velikogospojinski post

Autor 28 avg 2019

KURŠUMLIJA- Danas na praznik Veliku Gospojinu i drugu nedelju završnog Gospojinskog posta u punoj crkvi Svete Trojice u Kuršumliji služena je sveta liturgija. Liturgiji je prisustvovao verni narod koji se pričestio a nakon liturgije sečeni su slavski kolači. Inače, Velikogospojinski post uvek počinje na Sv.Makaveje, i traje dve nedelje, jos na Konstantinopoljskom saboru 1166.godine ustanovljeno je da svi pravoslavni hrišćani poštuju i čuvaju Bogorodičin post. Nekada su tokom ovog posta građanskim zakonom bile zabranjene javne priredbe i velika slavlja. Pored Velikogospojnskog posta ima jos tri: Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski. Vekia Gospjina je gradska slava Kuršumlije.

Sv.Bogorodica kako govori predanje, živela je oko 60 godina. Posle Hristovog raspeća nastavila je da živi u Jerusalimu. Pre samog upokojenja sabrala je sve apostole, osim Tome, posle čega je mirno napustila ovaj svet, kada a se iz groba u Getsimanskom vrtu vaznela na nebo.

Pročitajte i...  Kuršumličanke isčupale bod

Danas se završava 14 dnevni Velikogospojinski post. Post je ustanovljen u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, i spade u stroge postove. Verni narod koji se spremao postom i molitvom za svetu tajnu pričešća, danas je pričešćen. Lako je odreći se mrsne hrane, treba se odreći loših misli, zlih dela, zavisti I pakosti. Treba čistog srca pristupi svetoj tajni pričešća. Činiti dobra dela svaki dan a ne samo za vreme posta. Čineci dobro za bracu svoju po Hristu, je najvaznije i na prvom mestu.

-Na zdravlje I spasenje današnje pričešćivanje, onima koji slave srećna slava a svim Vama srećan praznik. Neka je Blagodat Božija na svima vama -rekao je oitac Slobodan Ilić,  iz crkve Svete.Trojice u Kuršumliji.

Pročitajte i...  Futsal: Bele crkve bolje od Prokupčana


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471086

28 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up