U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Uspenje presvete Bogorodice, završen Velikogospojinski post

Autor 28 avg 2020

KURUMLIJA- Danas je praznik Velika Gospojina i završen je Gospojinski post. Inače, Velikogospojinski post uvek počinje na Sv. Makaveje, i traje dve nedelje. Još na Konstantinopoljskom saboru 1166. godine ustanovljeno je da svi pravoslavni hrišćani poštuju i čuvaju Bogorodičin post. Nekada su tokom ovog posta građanskim zakonom bile zabranjene javne priredbe i velika slavlja. Pored Velikogospojnskog posta ima jos tri: Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski. Velika Gospjina je gradska slava Kursumlije.
Sv. Bogorodica, kako govori predanje, živela je oko 60 godina. Posle Hristovog raspeća nastavila je da živi u Jerusalimu. Pre samog upokojenja sabrala je sve apostole, osim Tome, posle čega je mirno napustila ovaj svet, kada  se iz groba u Getsimanskom vrtu vaznela na nebo.
  Danas se završava 14 dnevni Velikogospojinski post. Post je ustanovljen u slavu Uspenija Presvete Bogorodice, i spade u stroge postove. Verni narod koji se spremao postom i molitvom za svetu tajnu pričešća, danas je pričešćen.
    Lako je odreći se mrsne hrane, treba se odreći loših misli, zlih dela, zavisti I pakosti. Treba čistog srca pristupiti svetoj tajni pričešća. Činiti dobra dela svaki dan a ne samo za vreme posta je najvažnije.

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485017

28 avg 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up