Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Autor 4 dec 2018

KURŠUMLIJA- Danas, na praznik Vavedenje Presvete Bogorodice i prvu nedelju Božićnog posta, služena je sveta liturgija u hramu Svete Trojice u Kuršumliji, kao i u svim hramovima širom Srbije.

Da se učvršćujemo u veri, da umnožimo strpljenje i da nam ništa kao verujućem ne bude teško, da sledimo čistu stazu Majke Božije, poručio je jerej Dragan Jevtić na današnji dan.

Vavedenje Presvete Bogorodice je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika. Predstavlja dolazak presvete Bogorodice u Jerusalimski hram i njeno zaveštanje Bogu. Trogodišnju Mariju, dočekao je prosveštenik Zaharija a  ona je u hramu ostala devet godina, do svoje 13 godine.

Otac Dragan je naglasio da ovaj praznik koji je posvećen Bogomajci, nalazi se na početku posta, i on je tu da nas osnaži, preobrazi da nam pokaže stazu, stazu čistu kojom je hodila Presveta Bogorodica.

Presveta Bogorodica u hramu je ostala do svoje 13 godine a njena želja je bila da ostane zauvek i služi Bogu, što tada nije bilo moguće  i zato se ona smatra prvom monahinjom.

– Svi oni koji su se pričestili i oni koji se spremaju da se pričeste, da se učvršćuju u veru i čine bogoudna dela. Svoj život da upravljamo da ne grešimo, da se u veri učvršćujemo, da dobra dela činimo. Da sledimo čistu stazu koju nam je svojim primerom pokazala Presveta Bogorodica. Da umnožimo strpljenje, da čistog srca primimo sveto pričeše i da nam bude na isceljenje duše i tela. Da kao verujućem nam ništa ne bude teško. Srećan praznik svima, neka je blagodat Božija na svima a onima koji su se pričestili na isceljenje duša i tela i na zdravlje  – rekao otac Dragan

Inače, Vavedenje je slava manastira Hilandar. Ovo je prva nedelja Božićnog posta za Srpsku i Rusku pravoslavni crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88518

4 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice”

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up