U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Vidovdan: Služen parastos poginulima u proteklim ratovima

Autor 28 juna 2018

KURŠUMLIJA-  Danas na veliki srpski praznik Vidovdan, u pomen na stradanje Srba i velikomučenika kneza Lazara u bici na Kosovu polju 1389. godine,  na 629. godina  od Kosovske bitke i četvrtu nedelju Petrovskog posta, služena je sveta liturgija i parastost poginulima u proteklim ratovima u hramu Svete Trojice u Kuršumliji, kao i svim hramovima širom Srbije.

Verni narod okupio se na ovaj sveti dan, da se pomoli da primi sveto pričešće, da prisustvuje parastosu izginulima za otadžbinu. Otac Dragan istakao je da je Vidovdan stožer oko koga se okreće srpsko postojanje i svaki Srbin. Da je ognjeni stub koji vezuje srpsku zemlju sa nebom. “Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i doveka. Da je na Kosovu 1389. godine bio prvi ispit da li će se nastaviti put koji je postavio  Sveti Sava, kojem će se carstvu prikloniti. Stradanje svetog kneza Lazara i srpskih mučenika znači Sve za Hrista a Hrista ni za šta. Da se na vreme rešavaju uzroci a ne posledice i strahote koje donosi rat, treba čvrsta vera u Hrista“.

-Danas je Vidovdan jedan od najvećih praznika Srpske crkve, koji takođe ima isto toliki značaj u i narodu. Naša crkva obeležava ovaj praznik, i kao u svim crkvama držimo pomen svim srpskim borcima poginulim u ratovima, koji su dali svoj život za svoju zemlju i crkvu – rekao je otac Dragan Jevtić, jerej kuršumlijske crkve Sv.Trojice.

Služen je parastos poginulima u proteklim ratovima, Radovanu, Draganu, Vladici, Dušanu, Goranu, Stanislavu, Vučini, Živoradu, Radoslavu, Iliji, Dušku, Žarku, Danilu…spisak je dug. Godine su prošle a bol i tuga i dalje nastanjeni u srcu za njima ističu njihovi najmiliji.

O Vidovdanu su ispisane mnoge priče, pesme, legende, eseji. Svakim danom ih je sve više, što je znak da vreme prolazi a taj dan se ne zaboravlja jer je deo srpskog postojanja.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82301

28 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up