U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas su Blagovesti

Autor 7 apr 2020

KURŠUMLIJA- Danas su Blagovesti, pretposlednja šesta nedelja velikog Vaskršnjeg posta, koja se zove ” Cvetna”. Blagovesti, kao i Božić i Vaskrs, spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike. Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio devici Mariji, obasjan svetlošću, u trenutku kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom velikom proročanstvu i saopštio joj da će roditi sina Božjeg. Sa ovom blagovešću arhangela, „ silaskom svetog duha na prečistu devu”, počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila: „Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom”, otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

-Svim parohijanima srećan veliki praznik “Blagovesti”. Kao što mi sada u specifičnim uslovima držimo liturgiju (sveštenik i  pojac služe liturgiju) u crkvi i uznosimo molitve Bogu, tako parohijani mogu držati liturgiju kod kuće “molitveno “ u krugu porodice. Znači post, molitva i dobra dela. Dok se posti, činiti bogugodna dela, ko koliko može sada, i dobra reč i pouka su dobro delo, jer odreći se samo od mrsne hrane je najlakše. Kroz post mi uzdižemo naše biće -rekao je Topličkim vestima jerej Slobodan Miletić, starešina crkve Svete Trojice u Kuršumliji.

Pročitajte i...  Opštinska izborna komisija proglasila izbornu listu "Grupa građana Spasimo Kuršumliju vreme je -Nebojša Krstić"

Inače, dan posle praznika Blagovesti, Crkva slavi svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima Četvorojevanđelja, zadužen za radosne vesti.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=480275

7 apr 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up