FAM
Soko Banja

FAM
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Darko Žarić iz Prokuplja izabran za člana predsedništva novoosnovanog Srpskog istorijskog društva

U Beogradu je juče osnovano Srpsko istorijsko društvo (SID) a Darko Žarić, muzejski savetnik istoričar u Narodnom muzeju Toplice, izabran je za člana predsedništva koje broji sedam članova. Društvo je osnovano na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
– Imao sam tu čast što sam bio u radnom predsedništvu kao inicijator osnivanja Društva i što sam izabran u Upravni odbor koji broji sedam članova.
Osnivačkoj skupštini SID prisustvovao je veliki broj istoričara iz čitave zemlje i regiona, a među njima profesori univerziteta, naučnici, stručnjaci u oblasti kulture i nastavnici u osnovnim i srednjim školama.
Nakon usvajanja Statuta, za prvu predsednicu SID jednoglasno je izabrana jedna od najistaknutijih srpskih istoričarki dr Suzana Rajić, redovna profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, šef Katedre za istoriju srpskog naroda u Novom veku i upravnica Centra za srpske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Za potpredsednike SID izabrani su dr Dragoljub Marjanović, vanredni profesor Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i muzejski savetnik Goran Vasić, član Nacionalnog saveta za kulturu Republike Srbije.
Skupština SID izabrala je tom prilikom i sekretara, članove Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Veća časti, kao i članove stalnih sekcija za prosvetu, odnosno za arhive, biblioteke, muzeje i zavode za zaštitu spomenika kulture.
Narednih dana očekuje se osnivanje i prvih podružnica, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, kao i u drugim gradovima na području Republike Srbije, ali i na onim prostorima gde u kontinuitetu žive pripadnici srpskog naroda-kaže Žerić.
Svi istoričari zainteresovani da se uključe u rad SID mogu to da učine učine tako što će tu svoju želju izraziti putem adrese elektronske pošte: srpskoistorijskodrustvo@gmail.com
Sedište SID je u Beogradu, na adresi Patrijarha Pavla br. 2 (Konak kneza Miloša).

67% LikesVS
33% Dislikes

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ovu web lokaciju štiti Google reCAPTCHA - Politika privatnostii - Uslovi korišćenja zaštite

Pogledajte takođe
Close
Back to top button