U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Dobitnica ogodišnje Drainčeve nagrade za poeziju je Gordana Đilas

Autor 2 avg 2016

PROKUPLJE- Dobitnica  ovogodišnje Drainčeve nagrade za poeziju je Goprdana Đilas  za zbirku pesama „Sever, udaljen zvuk“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva 2015. godine, sopštio je danas žiri za dodelu nagrade .

naslovna001

Žiri u sastavu Goran Maksimović, Živorad Nedeljković i Dragan Barjaktarević je svoju odluku obazlozio time da je „pesnikinja Gordana Đilas, poznata kao jedna od najznačajnijih savremenih stvaralaca  na srpskom jeziku sa poetikom koja se naslanja na pesničke tokove bliske lirskim opredeljenjima Radeta Drainca“.

„Istovremeno je izrazito samosvojna i duboko uronjena u najsloženije tajne čovekovog bića, zahvaljujući čemu ostvaruje harmoniju između unutrašnjih lirskih uvida i stvarnosti, iskazanu bogatim i višeznačnim pesničkim jezikom“, kaže se u obrazloženju.

Nagrda će dobitnici biti uručena na 47. po redu Drainčevim susretima pesnika koji se u Prokulju i Toplici održavaju od 29 . do 31 avgusta ove godine.

Očekuje  se da  susretima prisustvuju neki od dosadašnjih dobitnika ovog velikog priznanja za poeziju  kao sto su Božidar Šujica, Đoko Stojčić, Matija Bećković ,  Ljubomir Simović, Zoran Bognar, Miroslav Cera Mihailović, Vladimir Jagličić, Radosav Stojanović, Bratislav Milanović, Zoran Vučić,  Aleksandar Lukić,  Andrej Jelić – Mariokov, Miljuko Vukadinović, Miloš Janković, Živorad Nedeljković, Dane Stojiljković, Bora Đorđević  i drugi.

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE DRAINAC ZA 2016.

Na konkurs za „Drainčevu nagradu“ prispelo je 52 knjige poezije objavljene u 2015. godine na srpskom govornom području.

Na prvoj konsultaciji žirija odabrano je 10 knjiga:

– Gordana Boranijašević, Zaluti moji smrtoputi (Centar za kulturu „Gradac“, Raška)

– Zvonko Karanović, Zlatno doba (LOM, Beograd)

– Ana Ristović, Čistina (Arhipelag, Beograd)

– Gordana Đilas, Sever, udaljen zvuk  (NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo)

– Zoran Pešić Sigma, Srodne duše (Balkanski književni glasnik, Beograd)

– Miroslav Todorović, Božija vizura (Šumadijske metafore, Mladenovac)

– Marija Knežević, Tehnika disanja (NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo)

– Vlasta Mladenović, U saglasju sa Mokranjcem (SKZ, Beograd)

– Tomislav Marinković, Nevidljiva mesta (NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo)

– Petar Cvetković, Pogled s trema (Tanesi, Beograd)

Prilikom razmatranja odabranih knjiga sačinjen je uži izbor u kojem su se našli sledeće autori:

– Gordana Boranijašević, Zaluti moji smrtoputi (Centar za kulturu „Gradac“ Raška)

– Ana Ristović, Čistina (Arhipelag, Beograd)

– Vlasta Mladenović, U saglasju sa Mokranjcem (SKZ, Beograd)

– Gordana Đilas, Sever, udaljen zvuk  (NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo)

– Zoran Pešić Sigma, Srodne duše (Balkanski književni glasnik“ Beograd)

Na osnovu toga doneta je jednoglasna odluka da  dobitnik „Drainčeve nagrade“ za knjigu Sever, udaljen zvuk bude pesnikinja Gordana Đilas.

ODLUKA ŽIRIJA

Žiri za dodelu nagrade DRAINAC u sastavu: Goran Maksimović (predsednik), Živorad Nedeljković (član) i Dragan Barjaktarević (član); na sednici održanoj 01. avgusta 2016. godine doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnju Drainčevu nagradu dobije Gordana Đilas za zbirku pesama Sever, udaljen zvuk koju je objavila Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva 2015. godine.

Pesnikinja Gordana Đilas ulazi u red najznačajnijih savremenih stvaralaca na srpskom jeziku sa poetikom koja se naslanja na pesničke tokove bliske lirskim opredeljenjima Radeta Drainca.  Istovremeno je izrazito samosvojna i duboko uronjena u najsloženije tajne čovekovog bića, zahvaljujući čemu ostvaruje harmoniju između unutrašnjih lirskih uvida i stvarnosti, iskazanu bogatim i višeznačnim pesničkim jezikom.

 

U Prokuplju,

Žiri:

Goran Maksimović, predsednik

Živorad Nedeljković, član

Dragan Barjaktarević, član

pesnička zbirka Gordane Đilas „Sever, udaljen zvuk“.

„Gordana Đilas je šezdesetak novih pesama slobodnog stiha složila u četiri ciklusa, čvrsto povezana rečju (i značenjem) Sever. Prva asocijacija je hladnoća, a kasnije, kroz njene stihove, ispostavlja se da tu nema mnogo mesta za vesele zimske bajke. Ipak, pesnikinja se na tom imaginarnom i stvarnom Severu oseća dobro, jer pronalazi svet nevinosti, prostodušnosti, plavetnila, čistote. To je za Gordanu Đilas mesto duhovnog preobrata. Sever je njeno ogledalo kroz koje spoznaje sopstvenu dušu. Zbirka pesama „Sever, udaljen zvuk“ inspirisana je zavičajem pesnikinje, to nam jasno pokazuju naziv zbirke i nazivi ciklusa.“

Najprestižnija pesnička edicija u savremenoj srpskoj književnosti, bez sumnje je kraljevačka „Povelja“, čiji je izdavač Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“.

Objaviti knjigu poezije u toj ediciji, već je pozitivni kvalifikativ prvog reda za autora. Takođe i za novosadsku književnicu Gordanu Đilas (1958), čija je deseta pesnička kolekcija „Sever, udaljen zvuk“ objavljena ovih dana, tri decenije nakon prve knjige.

Autorka je šezdesetak novih pesama slobodnog stiha složila u četiri ciklusa, čvrsto povezana rečju (i značenjem) Sever. Prva asocijacija je hladnoća, a kasnije, kroz njene stihove, ispostavlja se da tu nema mnogo mesta za vesele zimske bajke. Stihovi Gordane Đilas jednostavno i sažeto opominju da nema ljubavi i da je na to moguće naviknuti se i sa tim se pomiriti, navodi Lidija Mustedanagić i zaključuje:“Nije lako kad se susretnu gigant samoće i vapaj za voljenjem, nije lako obuzdati u sebi čitav jedan svet i glumiti da smo dobro, zakopati emocije i krenuti dalje. Izgledati kao nedodirljiva tvrđava svaki put kad osetimo strah. Nije lako napustiti ono što nas muči i biti zarobljen u dva paralelna sveta; jedan je naš, a drugim rasopolažu kako žele“.

Ipak, pesnikinja se na tom imaginarnom i stvarnom Severu oseća dobro, jer pronalazi  svet nevinosti, prostodušnosti, plavetnila, čistote. To je za  Gordanu Đilas  mesto duhovnog preobrata. Sever je njeno ogledalo kroz koje spoznaj

O PESNIKINjI

Gordana Đilas je rođena 1958. g. u Nakovu, kraj Kikinde.

Objavila je knjige poezije:

Pred ogledalom (Novi Sad, 1985), Gospodine, gospodine (Novi Sad, 1989), Carski vrt (Novi Sad, 1996), Zvezda juga (Novi Sad, 2002), Usputna stanica (Požarevac, 2005), Učitelj sećanja (Novi Sad, 2009), Sećanje koje se nije dogodilo (Novi Sad, 2011), Druge stvari (Novi Sad, 2012), Bila sam poslušno drvo (izabrane i nove pesme, Novi Sad, 2012), kao i knjige Šest poslenika Biblioteke Matice srpske (Novi Sad, 1998), Tribina mladih: 1954-1977 (sa N. Mamulom, Novi Sad, 2004), Mara Sveta Petrovoradinske tvrđave (sa V. Rorražanom, N. Mamulom, Đ. Pisarevim, Novi Sad, 2005), Bibliografija IDNIS 1976-2009 (sa Svetlanom Vuković, Novi Sad, 2010).

Priredila knjige Reči i vreme (izabrani tekstovi Milana Pražića, Novi Sad, 2002) i Otvoreni svet (izabrani prevodi Duška Vrtunskog, Novi Sad, 2003); Bibliografija radova akademika Mileve Prvanović (Novi Sad, 2012); Moja biografija (autobiografija Đorđa Lazarevića, sa Dragom Njegovanom, Novi Sad, 2013).

Priredila je i objavila preko šezdeset selektivnih bibliografija savremenih srpskih i drugih književnih stvaralaca.

Za knjigu Učitelj sećanja dobila je nagradu Pečat varoši sremskokarlovačke, 2010, a za knjigu Sećanje koje se nije dogodilo nagradu Milica Stojadinović Srpkinja, 2011. Dobitnica je i Godišnje nagrade Nakova, 2014.

Živi u Novom Sadu.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=50139

2 avg 2016. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions