FAM
Soko Banja

FAM
KulturaPoslednje VestiProkuplje

Dodeljena priznanja najboljim filmovima na „ProFiFest“ festivalu

PROKUPLJE- Dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima u Domu kulture u Prokuplju završen je 12. Prokupački festival “ProFiFest“.

-O pobednicima festivala ove godine odlučivao je tročlani žiri u sastavu Boban Stefanović, urednik filmskog programa u Kulturnom centru “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu, Vlastimir Stevanović, filmski producent i Sudir Dut, filmski reditelj iz Indije, rekao je direktor ovog festivala Žikica Jovanović.

On je istakao da je u kategoriji „kratki igrani film“, titulu najboljeg poneo film „Me and The Other“, rediteljke  Buse Halaçoglu iz Turske. U ovoj kategoriji žiri dodeljuje i jedno specijalno priznanje. a to priznanje je otišlo filmu „Just the two of us“, rediteljke Clare Lemaire Anspach iz Francuske.

-Jedini film za koji je žiri jednoglasno glasao je u kategoriji „kratki animirani film“ i to je film „„Night “, reditelja iz Palestine,  Ahmada Saleha. Najbolji dokumentarni film je švedski film „Courage“, autora Star Bazancir i Jasmine Pusök, dok je najbolji eksperimentalni film „ The Lovers of Avignon“, reditelja Manuela Fernandeza Ferora iz Španije, kazao je Jovanović.

Kako je naveo najbolji domaći film je „Život posle smrti“, reditelja Ognjena Petkovića, a specijalna priznanja u kategoriji domaćih filmova dobili su filmovi „Ribs“, reditelja Gvozdena Ilića i „You need to be Persistant“, rediteljke Jovane Lazin.

-Zbog dirljivog filma, snimljenog u crno beloj tehnici, koji je prokupačkoj publici prebližio daleki svet Kine i dao priliku da se upozna sa životom običnih ljudi, Organizacioni odbor festivala dodelio je još jedno specijalno priznanje i to autoru filma „The painting on the wall“, Da Huiju iz Kine. Tokom četiri dana Festivala, publika je mogla da uživa u izuzetno kvalitetnim kratkim filmovima, koji su stizali iz čitavog sveta, ali i da učestvuje u filmskim radionicama, tribinama, kao i razgovorima sa prisutnim autorima. Najmlađi su se družili sa ProFiFest magarencetom, a gosti su upoznali ovaj kraj na izletima, objasnio je direktor Prokupačkog filmskog festivala „ProFiFest“ Žikica Jovanović.

Festival je i ove godine organzovao Fim klub Prokuplje, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Prokuplja.

25% LikesVS
75% Dislikes
Pogledajte takođe
Close
Back to top button