U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Dogodilo se na današnji dan: Pre 105 godina književnik Milutin Uskoković izvršio samoubistvo

Autor 28 okt 2020

KURŠUMLIJA- Ove godine navršilo se 105 godina od smrti Milutina Uskokovića, književnika, diplomate, doktora pravnih nauka, koji  je 28. oktobra 1915. skočio u talase nabujale Toplice, podno manastira Svetog  Nikole i izvršio samoubistvo. Imao je samo 31 godinu. U njegovoj oporuci, koju je napisao u  Nemanjinoj prvoj prestonici, u hotele “Evropa”, gde je sedam dana bio smešten, stajalo je: ” Nisam mogao da prihvatim propast otadžbine”. Most na reci Toplici nosi njegovo ime. Takođe, ime ovog književnika nosi ovdašnji književni klub, koji je danas položio venac u  gradskom parku gde je postavljena spomen bista 1953. godine, na inicijativu profesora, nastavnika i učitelja. Bistu je uradio vajar Gradimir Aleksić iz Beograda.

Pročitajte i...  U toku prva faza infrastrukturnog opremanja Privredne zone „Hisar“ u Prokuplju

Književni klub ”Milutin Uskoković ” koji je osnovan 1971. godine, danas je obeležio svoj dan.  Članovi kluba tim povodom u znak sećanja na književnika Milutina Uskokovića, obišli su mesto kod Veterinarske stanice gde se književnik utopio 1915. godine, zatim most koji nosi njegovo ime i kao svake godine bukete belih jesenjih ruža spustili u Toplicu. Kod  spomen biste u gradskom parku položili su venac i odali poštu. Predstavnici Književnog kluba “Milutin Uskoković”, predsednik Momčilo Nikolić i  književnik Radivoje Pantić, i poštovalac dela Uskokovića učitelj Srba, podsetili su na  mesto tragične smrti Milutina Uskokovića kod Veterinarske stanice, gde se utopio skočivši sa drvenog mosta i tako učinio sebe tragičnim došljakom Kuršumlije.

Pročitajte i...  Kuršumlija: Za dva dana testirano 104 lica, 16 pacijenata pozitivno

Ono što je evidentno sem Književnog kluba svi ostali su zaboravili književnika Uskokovića, od kulturnih institucija do škola. Tako da su dani Milutina Uskokovića protekli bez literanih i likovnih konkursa, bez nastupa dramskih sekcija, hora.. Inače, prvu inicijativu za podizanje spomen biste, 1930. godine, pokrenuli su sudija Milutin Stanisavljević i trgovac Dragutin Risantijević. Druga inicijativa koje je realizovana 1953.  bila je na inicijativu profesora, nastavnika i učitelja. Posebna zasluga pripada učitelju i hroničaru Đeki R Kljajiću, Radošinu Rajoviću, profesoru Univerziteta i sudiji Ustavnog suda. Vajar iz Beograda Gradimir Aleksić, napravio je bistu besplatno od zvona stare Kuršumlijske škole.

Milutin Uskoković  rođen je u Užicu, 1884.godine,  gde je završio osnovnu školu a gimnaziju I studije prava u Beogradu.. U Ženevi je doktorirao. Radio je u konzulatu u Skoplju. .. Povlačeći se ispred bugarske vojske iz Skoplja , stigao je preko Prištine u Kuršumliju. Potresen tragedijom svoga naroda 1915. godine izvršio je samoubistvo. Pisao je pesme, pripovetke i romane.Bio je saradnik i član redakcije Politike od njenog osnivanja 1904.  Dela:Pod životom, Vitae fragmenta, Došljaci,, Kad ruže cvetaju, Les traites , Čedomir lIlć, , Dela, Usput, ..Za roman “Došljaci “dobio je nagradu Srpske književne zadruge 1909. godine.

Pročitajte i...  Dva pacijenta zaražena korona virusom preminula u Bolnici u Prokuplju

 

 

 

 

 

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=487416

28 okt 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up