Soko Banja

FAM
KulturaPoslednje VestiReportaža

Dokumetarni film o crkvi Svetog Prokopija nagrađen u Indiji

PROKUPLJE- U Prokuplje je stigla nagrada za najbolji religijski film iz Indije sa Tagore International Film Festivala. Nagrađen je „Pokajnik u pokušaju“ dokumetarni film o crkvi Svetog Prokopija, koji je snimljen sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija.
– Velika je čast i zadovoljstvo raditi na jednom ovakvom projektu. Pre svega mi je drago, jer smo snimili film o jednoj velikoj svetinji koja nosi ime po zaštitniku našeg grada. Pored toga, srećan sam, jer kako stvari stoje, dosta ljudi širom sveta će čuti priču o hramu Svetog Prokopija. – istakao je autor filma Žikica Jovanović
Film govori o čoveku koji je postao invalid, a sebe je pronašao u veri i crkvi u svom gradu. Crkva svetog Prokopija je druga po starini srpska pravoslavna crkva u kojoj se čuvaju mošti dva sveca. Film je trenutno i na First Time Sessions Festivalu u Engleskoj, a potom sledi i učešće na Chicago Christian Film Festivalu u Americi. U izradi filma su učestvovali Žikica Jovanović, scenarista i reditelj; Vojkan Aranđelović, direktor fotografije; Ivica Trailovic, kompozitor; Saša Miljković, dron operater i Branislav Rosić, sekretar režije.
Soko Banja
Back to top button