U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Preko plota.

Doljevac: Povećan broj prijava za nasilje u porodici

Autor 26 jan 2018

DOLJEVAC- Od 1.juna, kada je stupio na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pa do kraja prošle godine, radnici doljevačkog Centra za socijalni rad postupali su u 78 slučajeva po prijavama građana policiji ili njima direktno. Protiv 60 osoba su preduzete kaznene mere, kažu u ovoj ustanovi. Najčešće izricana mera bila je zabrana kontaktiranja a nekoliko osoba je udaljeno je iz svog porodičnog doma zbog nasilja prema ukućanima.

Press-company

. -Zabrana kontaktiranja je izrečena u skoro svim slučajevima koji su dobili kvalifikaciju nasilja, kako bi bili sprečeni dalji potencijalni sukobi i ozbiljniji problemi, rekao je u izjavi radio Koprijanu direktor doljevačkog Centra za socijalni rad Sava Stevanović.

Broj prijava protiv nasilnika višestruko je povećan od stupanja na snagu novog zakona, podaci su Centra.

-Po mom mišljenju žrtve su sada ohrabrene da prijave nasilnike, a uglavnom je u pitanju bilo nasilje u partnerskim odnosima. Policija, tužilaštvo, Centar za socijalni rad, kao i mediji pružaju svu potrebnu podršku žrtvama, pa se one sada osećaju mnogo sigurnije u situaciji kada imaju ovakve probleme, dodaje Stevanović.

Ovakvi problemi koji su, slažu se stručnjaci, duboko ukorenjeni, zahtevaju dugotrajan i sistematski rad. Donošenje adekvatnog zakona dobra je osnova, kojom je država pokazala spremnost da se uhvati u koštac sa ovim problemom.

(Autor Kozomora)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=75313

26 jan 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Doljevac: Povećan broj prijava za nasilje u porodici”

  1. A svakodnevno nasilje drzave nad porodicom?

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up