DoljevacDruštvoPoslednje VestiPreko plota

Muku muče sa psima lutalicama: Prošle godine preko 70 slučajeva ujeda u Doljevcu

DOLJEVAC- Psi lutalice, kojih na teritoriji opštine Doljevac ima nekoliko stotina, već neko vreme predstavljaju veliki problem i za stanovnike, koji strahuju od ujeda pasa, i za nadležne opštinske organe, koji godinama pokušavaju da reše ovo pitanje, a svo  to vreme isplaćuju velike cifre za odštetu građanima koje je ujeo pas bez vlasnika. Međutim, propisi su takvi da se ovi psi čak i nakon što ih uhvate radnici preduzeća koja su za to ovlašćena, a onda sterilišu i čipuju, vraćaju na ulice, tako da se njihov broj na žalost ne smanjuje, a problem samo delimično rešava. Trajno rešenje za to bila bi gradnja azila za ove životinje, što trenutno  iz više razloga nije moguće, ali se planira, kažu nadleži.

Foto Press Company

Do prošle godine, kako nam je  rekao načelnik za privredu i  finansije u opštinskoj upravi Jovica Pešić, posao hvatanja pasa lutalica obavljala je firma “Avenia” iz Vrnjačke Banje,  kojoj je ovaj posao poveravalo JKP Doljevac, koje nije imalo kapaciteta da se tim poslom bavi. Međutim, problem sa  firmom “Avenia” je nastao kada je jedan pas na naše teritorije igrom slučaja pronađen u Paraćinu.

Od ove godine posao hvatanja pasa lutalica prešao je u nadležnost opštinskih organa vlasti, tako da se  tokom februara očekuje izbor nove firme kojoj će biti poveren taj posao i sklapanje ugovora, rečeno nam je u ovoj instituciji.

Međutim, suštinski problem je taj što se  psi bez vlasnika, nakon što budu čipovani i sterilisani vraćaju tamo gde su nadjeni, tako da se problem samo delimično reševa. Jedino se, prema propisima, uspavljuju psi koji su dokazano agresivni, i kao takvi predstavljaju opasnost za stanovnike, te se ne smeju vraćati na ulice.

Tamo gde ima najviše hrane okuplja se i najveći broj pasa lutalica, oko kontejnera i korpi za smeće,  te smo jutros ispred ulaza osnovne škole “Vuk Karadžić” u Doljevcu, pored kante za smeće, gde deca bacaju ostatke od hrane, zatekli čak četiri psa, koja su se motala oko nogu đaka. Na sreću,  kako nam je rekao direktor ove ustanove Goran Ilić, do sada nije bilo prijava da je pas lutalica napao nekog učenika u krugu škole, međutim slaže sa činjenicom da ovim psima tu svakako nije mesto i da je verovatnoća da do nekog napada dođe, ipak moguća.

S druge strane samo u 2017. godini, prema podacima opštinske uprave  prijavljeno je preko 70 slučajeva ujeda pasa lutalica na teritoriji opštine Doljevac, a opština je morala da oko 2,5 miliona dinara isplati za te namene i to oko 2 miliona dinara po osnovu odštete građanima koje su psi napali i ujeli, što na ime tužbi, što po osnovu vansudskog poravnanja. Oko 500.000 dinara isplaćeno je  firmi koja se bavila hvatanjem pasa lutalica, što je ne mali trošak, tim pre jer se izdaci po tom osnovu izdvajaju iz godine u godinu.

(J. Kozomora)

50% LikesVS
50% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button