U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Dom zdravlja Kuršumlija: Predavanje na temu “Prevencija raka grlića materica“

Autor 21 jan 2020

KURŠUMLIJA- U sali  Doma zdravlja Kuršumlija danas od  14 časova, dr Marija Milenković  održaće predavanje u okviru Evropske nedelje“ prevencije raka grlića materice“. Pozivaju se  svi zainteresovani da prisustvuju predavanju.

Dr Marija naglašava da rak grlića materice izazivaju pojedini tipovi Humanog papiloma virusa (HPV). Da redovni pregledi žena koje nemaju nikakve tegobe nazivaju se skrining  pregledi. Uspešnim skriningom na vreme se otkrije 8 od 10  premalignih promena na grliću materice; Da Papanikolau skrining pomaže da se rak na grliću materice otkrije na vreme, u stadijumima kada je izlečiv. Da uzimanje Papanikolau razmaza nije bolno, da je jednostavno i kratko traje.

-Redovni odlasci na ginekološke preglede, već od 20-te godine života – bar jedan ginekološki pregled i Papanikolau bris. Adekvatna zaštita pri seksualnim odnosima. Korišćenje kondoma kao kontraceptivnog sredstva. Zdrav stil života: ne stupati rano u seksualne odnose. Izbegavanje čestog menjanja partnera. Obavezno lečenje “bezazlenih” ranica i drugih dobroćudnih promena, kao i upale grlića materice. Rano otkrivanje i pravovremeno lečenje premalignih promena na grliću materice- istakla je Koordinator za skrining

Pročitajte i...  Japan otvara Centar za povratnike u Prokuplju

na rano otkrivanje raka grlića materice, spec.ginekologije i akušerstva dr Marija Milenković.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476830

21 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up