U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Dosetili se kako da zaštite voćare: Prokuplje gradi hladnjaču

Autor 8 jul 2019

PROKUPLJE- Niska otkupna cena koju određuje tržište, problemi sa otkupom i nedovoljni prerađivački kapaciteti, samo su neki od razloga zbog kojih će gradska vlast u Prokuplju, kako bi zaštitila pre svega poljoprivredne proizvođače, pokrenuti inicijativu za izgradnju velike hladnjače, putem javno-privatnog partnerstva.

Za tu svrhu, Grad Prokuplje je spreman da izdvoji 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, uzučešće privatnog kapitala od 50 odsto.

-Grad Prokuplje nema uticaja na cenu višnje i šljive, to određuje tržište. Međutim, obzirom da smo poslednjih godina domaćinski poslovali i štedeli, hoćemo da pomognemo proizvođačima i izgradimo hladnjaču, gde bi se skladištili proizvodi dok se čeka cena. Imamo razumevanje Ministarstva poljoprivrede, i sigurno ćemo iznaći rešenje, kažu nadležni iz Grada.

Pročitajte i...  Sportske igre mladih: Prvi turniri u Kuršumliji 7. juna

Realizacija ove ideje mogla bi da usledi u narednih godinu dana, kako bi se spremno dočekala sezona branja voća, pre svega višnje i šljive, po kojima je toplički kraj poznat širom Srbije.

Izgradnjom hladnjače putem javno-privatnog partnerstva sa nekim udruženjem ili zadrugom, umnogome bi se poboljšao otkup voća, što bi uticalo na poljoprivrednike da nastave da se bave voćarstvom, a pre svega na mlade da ostanu na selu i da od svog rada žive i izdržavaju svoje porodice.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469135

8 jul 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

9 komentara za “Dosetili se kako da zaštite voćare: Prokuplje gradi hladnjaču”

 1. Ista prica kao sa blackom zadrugom

 2. I posle otkupljuju po 25 din.i ekstra

 3. Ma lazu opet će to neko od opštinama ili njihov neko da radi sve lazovi

 4. Problem je plasman voća iz hladnjača,a ne do hladnjače.Ali,biće nam bolje za 2-3 godine,veruj narode…

 5. Pa izgradice pk xladnjacu tj ivica dacic ce vas unapredit

 6. Što brže
  I što veći kapacitet za skladištenje i izvoz voća a naravno i zaposlenje ljudi.

 7. Mesta ima u nekadasnjoj zadruzi u Velikoj plani .

 8. Ana

  Postovani,

  Najbolji su porodicni biznisi koji donose ogroman novac svake godine, izlaskom na razna trzista sa vocarstvor, kao je Rusko, Svetsko, Dansko, Finsko, Italijanksko i ostala trzista za izvoz vocki. Kupite zemljiste, iz rasadnika uzmete vec formirane vocke jabuka, krusaska, sljiva, visanja, tresanja, bresaka i ostalog voca. Onda preko drzave uzmete bepovratne subvencione kredite za protivgradne mreze kojima se pokrivaju vocnjaci od raznih nepogoda i navodnjavanje kap po kap. A mozete preko interneta videti kako se prave protivgrane mreze za pokrivanje ogromnih vocnjaka i sami napraviti naodnjaanje kap po kap. Onda se samostalno povezete preko intrneta na razna trzista za izvoz vocki. Posto vocke radjaju svake godine, uzecete ogroman novac na izvozu vocki na razna trzista.

 9. Ana

  Postovani,

  PORODICNI BIZNISI, KUPITE VELIKE KOLICENE ZEMLJISTA, ONDA IZ RASADNIKA UZMETE VEC FORMIRANO DRVECE VOCKI, JABUKA, KRUSAKA, SLJIVA, VISANJA, TRESANJA I OSTALOG VOCA, POSADITE U SVOJ VOCNJAK. ONDA OD DRZAVE UZMETE BESPOVRATNE SUBVENCIONE KREDITE ZA PROTIVGRADNE MREZE KOJIMA SE OBLAZU OGROMNI VOCNJACI I NAVODNJAVANJE KAP PO KAP, ILI SAMI PERKO INTERNETA VIDITE KAKO SE PRAVE PROTIVGRADNE MREZE I NAPRAVITE SAMI I NAVODNJAVANJE KAP PO KAP. ONDA SE SAMOSTALNO POVEZETE NA RUSKO, SVETSKO,DANSKO,FINSKO ,NORVESKO I OSTASLA TRZISTA U SVETU, POSTO VOCKE RADJAJU SVAKE GODINE NA IZVOZU VOCKI NA RAZNA TRZISTA ZARADICETE OGROMNE KOLICINE NOCACA.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up