U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Dr Savić ovo nije zaslužio!?

Autor 6 jula 2018

PROKUPLJE- O doktoru Saviću, intelektualcu i prokupačkom dobrotvoru, već je toliko toga rečeno i napisano. Malo je Prokupčana koji nisu, šetajući Hisarom, prošli pored njegovog spomenika, smeštenog među borovima i lipama, sa pogledom na voljeno Prokuplje.

No, povod ovog pisanja nije ličnost doktora Savića, već tužna istina o stanju njegovog večnog boravišta, koje je, eto, on sam odabrao iz ljubavi prema ovom gradu i njegovim žiteljima.
Žalosna je, ipak, činjenica, da se na ljubav, često ljubavlju ne odgovara.
To da je ovo brdo iznad našeg grada, zapravo metafora Savićeve ličnosti i duha, slaba je uteha pred slikom njegovog spomenika.
“Doktorova kula” sagrađena posthumno po njegovoj želji i testamentu „bolesnima za oporavak, zdravima za uživanje”, na vrhu brda Hisar, nazvanom “Savićevac”, odavno je izgubila svoju pravu namenu.
Prilaz spomeniku, kao i sam spomenik, koji se nalazi na stazi prema “Savićevcu” zapušteni su. Spomenik je često “ukrašavan” grafitima i dobrim delom oštećen.
Neki arheolog amater bi se možda obradovao iznenadnom pojavom velike mermene vaze, na stazi pokraj Toplice, podno Hisara.
Ali, vrlo brzo bi se razočarao, jer to nije predmet iz doba Rimljana, već deo spomenika, koji je neki “šaljivdžija” odlomio i survao niz stranu, iz nekog samo njemu poznatog zadovoljstva, ili, pak, nezadovoljstva.


Kakva je to destruktivna snaga koja tera čoveka na ovakav čin? I šta je to u ljudima, da ignorišu zaslužne i znamenite ličnosti iz prošlosti našeg grada.

Bilo bi nepošteno ne spomenuti da je, pored svih dobročinstava za ovaj grad i Toplicu, doktor Savić sav svoj kapital ostavio opštini Prokuplje.
Na kraju ćemo citirati samo tekst sa spomenika: “Doktor Aleksandar Savić bivši narodni poslanik i ministar narodnog zdravlja, rođen 9. marta (po s.k.) 1878. god. Umro 14. januara (po s. k.) 1928. god.
Na ovom mestu sahranjen je po izričnoj želji, da bude u svojoj Toplici i kod svojih Topličana. Koje je tako voleo i čijem je dobru svoj život posvetio.”

Na žalost i ovaj epitaf kojim dr Savić izražava svoju ljubav prema Toplici i Topličanima, je dobrim delom oštećen grebanjem, dopisivanjem slova i drugim neprimerenim “izražavanjem kreativnosti” nepoznatih autora, koji najverovatnije i ne znaju ko je ličnost čije večno boravište skrnave na ovako nedoličan način.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82650

6 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Dr Savić ovo nije zaslužio!?”

  1. Ljuckog skota vređa velika dobrota.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up