U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Nekategorizovano.

Dragana Denić promovisala knjigu “Igrati srcem”

Autor 2 jun 2018

KURŠUMLIJA- „Igrati srcem“ je naziv treće knjige zavičajnog pisca dr Dragane Denić, koja  sadrži 11 priča, pisane prema istinitim događajima a koje je ona  oblikovala i transformisala u književno delo koje je promovisala u rodnoj Kuršumliji. Prvu zbirku koju je napisala je knjiga poezije „ Kovčeg sa mirisom tamjana“, zatim knjiga pripovedaka „Pukotina u vremenu“. Dragana je naglasila „da šta god da vam se desilo, ma koliko da je teško samo „igrajte srcem“, govorim iskustveno gledajući svoje pacijente koji crpe poslednji atom kako bi se borili i savladali „bol“ na prvi pogled je nestvarna ta snaga ali je ujedno jako moćna. Takve su i njene priče koje umetnički samo obrađuje i poput novih niti i šare na ćilimu oživotvoruje ih i daje im novu dimenziju i liriku”.

Promocija knjige „Igrati srcem“ dr Dragane Denić, protekla je i kao  motivacioni govor, jer sve što radi kao lekar neurolog  u praksi ili ono što kasnije zapiše sve nosi poruku da je život satkan od umetnosti i da bi trebalo  svaki momenat da oblikujemo srcem, jer mnogo je patnje, bola  i stradanja ali ne treba dozvoliti strahu da provejava već uvek da odškrinemo vrata koje donose nadu. Ako idemo srcem samo, nećemo nikada prihvatiti što neki laž, obmanu i moć koriste da prikriju istinu i pravdu i vrline. Mnoge životne nedaće, tragedije ili bolesti nam lome krila ali doktorka koja leči i medikamentima i lepotom reči a reč je moć kaže „bori se“. Ona ističe, pacijentica  je ležala na odeljenju imala je samo pokretan jedan prst, na jastuku je ispisivala slovo po slovo koje je fizioterapet zapisivao, kada je sastavio pisalo je „Pomozi, oslobodi  me“, znači sam cilj ozdravljenje, preporod, krila su polomljena ali taj most od pukotine do leta moramo da spojimo, kazala je Dragana.

Pročitajte i...  Psi ponovo napali, stradao deo stada u Sagonjevu

Njene reči iz priča obojene su lepotom i jakim emocijama, umetnički doterane pa deluju bajkovito. Bilo da piše o Belim Crkvama, Milutinu Uskokoviću, Srbunu Zilotu u Esvimengenu gde monasi sebe smatraju pravim čuvarima vere Hristove i gde su pravila najstrožija u Svetogorskim manastirima, samo su teži uslovi onih koji žive u Karuljskim pećinama, ili o putu u Alhambru, gde sin ocu svira na samrti. Zatim  o svom ocu najboljem šahisti koji je bio u Kruševcu. Devojka sa Zapada bila je završna priča ali je usledila i Devojka sa Istoka, promnila je samo ugao gledanja i priča je dobila novu konotaciju kako kaže autorka. Tema njenih priča, je „bol“, i kako ga prevazići što je ključ svega.

Pročitajte i...  Izmena režima saobraćaja zbog vašara

-Moje priče, su moji lični utisci. To je lirska proza, emotivno obojena stvarnost ,  relana mogućnost a na prvi pogled sve tako nestvarno. Ovo je zavičajna promocija i sve je rekao mag reči Rade Drainac „Ovde je Nebo moje, ovde je ljubljena Toplica“  i ništa ne bih dodala. Sve je tu zgusnuta prošlost i sadašnjost u mojim pričama. Kroz Mladalački let, kroz pukotine u vremenu ali uvek „Igrati srcem“. Ne odustajte nikada, jer ići srcem, znači težti istini, plemenitosti, poštenju, ljubavi. Moje priče svrstane su u tri kategorije: u Urbane, Beležnice lekara i Lične i emotivne. Kombinacija umetnosti pisanja i lečenja. Ja umetnost živim-rekla je između ostalog dr Dragana Denić, pisac

Pročitajte i...  Na ovom gazdinstvu je sve je kao iz bajke

Književni kritičar, Miloš Petrović, imao je inovativni pristup analizi njenog stvaralaštva, istakao je da ona piše u prvom licu , i prenosi doživljaj iskaza stvarnosti, što je Nemačka teorija i dodao da je njeno stvaralaštvo vrlo vredno i treba ga obraditi kroz esej.  Veroljub Vukašinović, pesnik je istakao da knjigu treba čitati „srcem“ u kojoj je ključna imaginacija, sve je u rasponu između sna i jave.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81194

2 jun 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up