U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Država daje 50 odsto novca za zamenu stolarije u domaćinstvima

Autor 13 apr 2021

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će u junu početi da radi Uprava za enegetsku efikasnost, koja će do 50 odsto sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima, kao i da će do kraja leta biti realizovani prvi javni pozivi.

Napomenula je da u Srbiji ima oko tri miliona domaćinstava na koje se to odnosi, ali da će se stolarija menjati i na javnim objektima.

Kako bi to izgledalo na primeru stana od 60 kvadrata?

Kako je Blic nedavno pisao, za takav stan za zamenu stolarije potrebno je oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (750 evra) od samog domaćinstva.

Država će napraviti i posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

„Zato što mi danas trošimo četiri puta više toplotne ili električne energije po stanu u odnosu na zamlje EU. Znači, zaista bacamo proizvodnju jedne elektrane godišnje, zato što nemamo dobro izolovane prozore ili imamo loša vrata, ili nam cela zgrada nije dobro izolovana“, više puta je obrazlagan razlog za ovakav potez države iz resornog ministarstva.

Ministarka ističe da ima dovoljno novca u budžetu, ali da će se koristiti i sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

(Izvor Blic)

Kaže da će javni pozivi biti organizovani preko lokalnih samouprava, kao i da će procenu troškova zamene stolarije vršiti državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava.

11
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=493632

13 apr 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Država daje 50 odsto novca za zamenu stolarije u domaćinstvima”

  1. Sladja

    U drzavnu komisiju i imam poverenja .a u lokalne Ne

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions