BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Država daje novac za solarne panele

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele.

Mihajlovićeva je napomenula da će procedura za dodelu subvencija za solarne panele biti kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

Ministarka očekuje da će sve lokalne samouprave najpre završiti svoj deo posla za prvi poziv.
„Nisu sve raspisale javni poziv za kompanije, čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave, imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godina“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, ovo je deo dugoročnog cilja Srbije, smanjenja potrošnje energije za 40 odsto do 2030. godine.

„Takođe, plan je da imamo bar 50 procenata energije dobijene iz obnovljivih izvora, tek kada taj cilj postignemo možemo da govorimo o zelenoj agendi i o tome da se trudimo da imamo zdraviju životnu sredinu“, istakla je ministarka.

Plan ministarstva je da za pet godina Srbija podigne energetsku efikasnost na viši nivo, a za to će biti izdvojeno oko 150 miliona evra godišnje.

Izvor: rs.n1info.com

100% LikesVS
0% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button