BlaceKuršumlijaPoslednje VestiPreko plotaProkupljeŽitorađa

Država ga zaštitila, država ga uništava: Ugroženo jedino poznato stanište poljskog kukureka u Srbiji

MALOŠIŠTE- Jedino poznato stanište u Srbiji strogo zaštićene biljne vrste poljski kukurek, u selu Malošište u opštini Doljevac, ugroženo je zbog radova na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac, jer se nalazi uz ovu železničku deonicu. Ukoliko ga ne očuvamo i zaštitimo, smatraju stručnjaci, gotovo sigurno ćemo izbrisati ovu biljnu vrstu sa naših prostora.

Naime, prema podacima iz „Crvene knjige flore Srbije“ poljski kukurek je jedna od najugroženijih vrsta u flori Srbije, s obzirom na to da je opstala na samo na ovom jednom lokalitetu i to u opštini  Doljevac, što i piše u studiji „Stanište poljskog kukureka“ Ministarstva zaštite životne sredine.

  

Konkretno, prema ovoj studiji, a imajući u vidu karakter i vrednost prirodnog dobra, trebalo bi da budu zabranjeni radovi i aktivnosti, kao što su odlaganje komunalnog, industrijskog i građevinskog otpada, ambalaže, rashodovanih motornih vozila, drugih mašina, aparata i ostalog otpada, košenje pre sazrevanja plodova (prva polovina godina), korišćenje herbicida za uklanjanje korova pored železničke pruge i to na deonici nadvožnjak u Malošištu-železnički most na Južnoj Moravi, rukovanje hemijskim materijama i naftnim derivatima u količinama i na način koji mogu prouzrokovati zagađivanje zemljišta i voda i izazvati trovanje i druge nepovoljne posledice po biljni i životinjski svet i izgradnja objekata za stalni ili povremeni boravak. Takođe se i ograničavaju radovi i aktivnosti na održavanju železničke infrastrukture na način da se ne naruši stanište i populacija poljskog kukureka.

Inače, kako je Radio Koprijan ranije pisao opština Doljevac može se pohvaliti da ima gotovo izvesno jedino stanište ugrožene biljne vrste Hypecoum pseudograndiflorum Petrović u Srbiji, u narodu poznate kao poljski kukurek, kojoj usled narušavanja staništa preti potpuni nestanak u bliskoj budućnosti. To nam je potvrdio i prof. dr Vladimir Ranđelović, sa Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koji je aktivno učestvovao u pripremi studije. Nekada je poljski kukurek imao stanište i u Nišu i okolini Pirota, ali na tim lokacijama odavno nije viđen, kaže profesor.

Poljski kukurek u Malošištu raste na površini od oko 2 hektara, koja je najvećim delom u javnoj (96,81%) i malim delom u privatnoj (3,19%) svojini.

U ranijem periodu nažalost nismo mnogo brinuli o ovom blagu koje imamo, jer lokalno stanovništvo nije ni znalo za njega, pa smo bili svedoci da je to stanište bilo naruženo smećem, šutom, a često je uništavano i namernim izazivanjem požara kako bi se spalilo okolno rastinje i korov. Sada je dodatno ugroženo radovima na rekonstrukciji pruge.

(Izvor Radio Koprijan)

 

0
0
Soko Banja

Povezano

Jedan komentar

Back to top button