U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Država se otvorila: 7,5 miliona za prokupačke ustanove kulture

Autor 7 maj 2019

PROKUPLJE- Ministarstvo kulture Republike Srbije odobrilo je sredstva u iznosu od 7,5 miliona dinara za realizaciju projekata ustanova kulture u Prokuplju.

Kako ističe član Gradskog veća za kulturu, Milica Erić, zajedničkim zalaganjem i timskim radom, ustanove kulture izradile su dobre projekte, a njihova realizacija znatno će unaprediti i podići na viši nivo kulturu u gradu.

-Ponosna sam na rad naših ustanova kulture koje su pojedinačno, sa po više projekata, konkurisale za sredstva Ministarstva kulture i što je na konkursima odobreno ukupno 14 projekata. To znači da su svi vredno i odgovorno radili kao i prošle godine, a dobijena sredstva omogućiće da nastavimo da ulažemo u kulturu našeg grada, kazala je većnica Erić i ovom prilikom se zahvalila Ministarstvu kulture i ministru Vladanu Vukosavljeviću na odobrenim sredstvima.

Ministarstvo kulture nastavlja i u ovoj, kao i prethodnih godina, da podržava rad prokupačkih ustanova kulture.

Pročitajte i...  Javni poziv za dodelu pomoći za stvaranje i poboljšanje uslova stanovanja porodica raseljenih lica

Za projekat Istorijskog arhiva Toplica, „Energetska sanacija fasade i zamena stolarije”, Ministarstvo je odobrilo četiri miliona dinara.

-Dobijenim sredstvima, završićemo kompletnu energetsku sanaciju zgrade Arhiva. Tokom prošle godine, dobijena sredstva uložili smo u rekonstrukciju krova zgrade, dok ove godine planiramo da uradimo potpuno novu fasadu i zamenimo stolariju na depoima, istakao je direktor Istorijskog arhiva Milan Stojanović.

Ministarstvo kulture podržalo je nekoliko projekata Narodnog muzeja sa oko 1,5 miliona dinara, a dobijena sredstva biće iskorišćena za muzejske postavke, arheološka nalazišta „Prokuplje u 20. veku“, “Ratni zločini bugarske vojske na jugu Srbije“, kao i za održavanje naučnog skupa „Međunarodni okrugli sto“.

-Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, rekonstruisali smo spoljašni deo zgrade Muzeja, a ove godine radićemo na uređenju njegove unutrašnjosti. Odobrena su nam tri projekta, tako da ćemo imati i nove moderne muzejske postavke kojima ćemo zaokružiti rad naše ustanove, kazao je direktor Darko Žarić.

Pročitajte i...  Na ovom gazdinstvu je sve je kao iz bajke

Projekti Doma kulture takođe su sagledani od strane Ministarstva, a direktorka ove ustanove, Tijana Petrović, ističe da su svi oni podjednako važni za unapređenje kulture u Prokuplju.

-Istakla bih projekte koji se odnose na pozorišni život u našem gradu. Jedan od njih odnosi se na obeležavanje stogodišnjice prokupačkog pozorišta, a drugi na obeležavanje više značajnih jubileja, kao što su 50. Drainčevi susreti, 120. godina od rođenja Rada Drainca. U saradnji sa Narodnom bibliotekom planiramo da uradimo predstavu koja će govoriti baš o Draincu, pod nazivom „Aprilski kašalj nad poezijom“, koju je podržalo Ministarstvo kulture, izjavila je direktorka Petrović.

Narodna biblioteka „Rade Drainac“ je od Ministarstva kulture dobila sredstva za realizaciju šest projekata.

Pročitajte i...  Psi ponovo napali, stradao deo stada u Sagonjevu

-Ove godine slavimo dva jubileja, posvećena pesniku Radu Draincu. Osim obeležavanja 50. Drainčevih susreta i 120 godina od rođenja pesnika, sredstva ćemo uložiti u otvaranje Spomen-sobe posvećene Draincu i prevoda njegovih dela na francuski jezik, rekao je direktor Narodne biblioteke Dragan Ognjanović i dodao da će biti realizovani i drugi projekti, kao što je „Lektirići eks ju fest“, koji okuplja decu i omladinu iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

Većnica za kulturu Milica Erić može da se pohvali i priznanjem „Kulturni obrazac“ koje joj je uručio ministar kulture Vladan Vukosavljević za posvećenost u radu na korist naše kulture.

-Ponosim se time što sam prvi dobitnik ovog priznanja iz grada u kome živim i radim. Zadovoljstvo je podeliti ga sa ljudima koji rade u prokupačkim ustanovama kulture, istakla je Milica Erić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465648

7 maj 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up