Smiley face
U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Dunek-kultno kulturno kupalište

Autor 13 juna 2018

PROKUPLJE- Sa dolaskom vrelih letnjih dana, svake godine se ponavlja ista dilema. Gde se mogu ohladiti po ovoj vrelini naši sugrađani koji nemaju uslova da odu na more ili neko drugo letovalište, već moraju ostati u svom gradu, a primanja im ne dostižu za svakodnevno plaćanje ulaska na bazen. Divlja, neuređena i nebezbedna plaža na Rastovničkom jezeru, uvek je rizična po život. Toplica plitka i zagađena.

Dinek nekad

Nekad je na Toplici bilo nekoliko kupališta jer je bila bogata čistom, bistrom, vodom. Jedno od glavnih kupališta bilo je ispod betonskog mosta, sa koga su oni najhrabriji skakali u Toplicu, a bila su poznata i kupališta “tri zvezde”, oba železnička mosta, “bolucki kamen”, “dunek” …

I najčešće kod ovog zadnjeg, oni koji su se nekad u njemu kupali, nostalgično uzdahnu …
“Dunek”, najkulturnije i najviše posećivano gradsko kupalište, s bistrom vodom, plažom od sitnog rečnog peska i visokim i širokim vrbama, raskošne hladovine. Mesto za kupanje, druženje, zaljubljivanje, isticanje u sportskim disciplinama na vodi, muziciranju, hrabrosti, lepoti …
Mesto gde se bukvalno odvijao letnji kulturni život Prokuplja. Gradski živalj je svakodnevno hrlio ka Duneku, kako bi čuo pesmu i zvuke gitara, među kojima je bilo i “havajskih”, koje su neponovljivo svirali Dragan Milenković Ćira i njegov stariji brat. Uz pesmu, zvuke gitara ili violine, vreme je prolazilo u veselom raspoloženju, smeh i šalu. A za poseban šmek i izvrsno pevanje bio je zadužen čuveni Aca Šampion.
Neki su u bistroj vodi Duneka prvi put proplivali, neki učestvovali u takmičenju u skokovima s najviše vrbe, u čemu su prednjačili Ljubiša Grahovac i Pilje Testereto, ili ekipnom jurenju pod vodom. Bilo je i drugih “sportova”, skakanja u dalj, stajanja i hodanja na rukama po peščanoj plaži.
Sudije, koje su u to vreme imale letnje ferije kao profesori, imali su običaj da dođu u Dunek, i ostanu tu na ručku. Naručili bi ručak kod “Biribića” ili nekog drugog kafedžije, i u zakazano vreme kalfe bi donosile ručak u dve korpe. Jednu s jelom, drugu s hlebom i escajgom. Tu bi se ručak postavio na plaži gde se u veselom raspoloženju ručalo.
Dan bi se nastavljao u istom raspoloženju i aktivnostima, a u suton bi na plažu dolazio Jorda buregdžija noseći taze ispečen burek. Doneo bi deset do petnaest tepsija, i izgladneli kupači bi ih vrlo brzo ispraznili.
Plažu su posećivali i tadašnji fotografi, Miljković, Anđelković, Žale, koji su imali svoje fotografske radnje, ali su izlazili i na “teren”, kako bi tadašnji posetioci Duneka imali fotografiju “s lica mesta”, za večitu uspomenu na najlepše dane provedene na ovom neponovljivom kupalištu. Naročito su u “slikanju” prednjačile devojke, jer su tada postojali nezvanični izbori za “mis plaže”, tako da su se lepe, mlade devojke, koje su svojim izgledom privlačile muške poglede uveče na korzou, preko dana mogle videti na plaži u Duneku.
Nizvodno od Mlina, gde se voda koja prođe kroz njegove turbine ponovo uliva u reku, bio je vrbak s lepom livadom, pravim rajem za zaljubljene.
Predveče bi mlađi odlazili kućama, a ostajali bi stariji ljudi i zanatlije s porodicama, sve dok se ne pojavi mesec i počne da se ogleda u mirnoj vodi Duneka …

Dunek danas

Dunek kao kupalište odavno ne postoji. Reka više ne teče tuda. Dugo je na tom mestu opstajala mala močvara, u čijoj trsci su se krile divlje patke, izvodeći na plivanje male pačiće, kad nema ljudi. I gacale po njegovoj vodi čaplje i rode, brčkajući kljunovima po njegovom dnu, sve više zatrpavanom raznim otpadom.
Na žalost Dunek je danas zatrpan gomilama šuta i raznog otpadnog građevinskog materijala i teško mu je prići.
A i što bi … U njemu više nema ni kapi vode, ljudi, ni ptica …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81786

13 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Dunek-kultno kulturno kupalište”

  1. Nikolčin praunuk

    Sve to ne bi bilo tako da mlin nije oduzet na pravdi Boga 1946 godine,godinama se vodi borba za povraćaj mlina,ali kad nemaš nikog pored tebe da te podrži ništa od toga,ovako mlin iz dana u dan propada,čerupa se kako ko stigne i šta stigne počev od turbine….Nadamo se da će doći i taj dan,da nam se konačno vrati oduzeto.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up