Soko Banja

FAM

Beauty Solutions Blace
PolitikaPoslednje VestiProkuplje

Ekspoze novog gradonačelnika Prokuplja Miroslava Antovića

PROKUPLJE- U ekspozeu koji je izneo za skupštinskom govornicom, novi gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović se zahvalio na ukazanom poverenju i podršci i najavio nove investicije i program rada u budućem periodu.

-Želim da se zahvalim svima Vama na datoj podršci i ukazanom poverenju, pre svega Srpskoj naprednoj stranci koja me je predložila za ovu za naš grad najodgovorniju funkciju i u meni videla potencijal da sprovedem ideje i planove sa kojima smo zajedno u kampanji zadobili većinsko poverenje građana Prokuplja.

Za mene lično ovo je velika čast da budem na čelu grada i nastavim tamo gde je moj prethodnik stao, ali isto tako velika odgovornost i obaveza da zajedno sa svojim timom radimo još više i bolje i doprinesemo da se naš grad Prokuplje razvija na svim društvenim poljima.

Jedan je od prioriteta ove vlasti je rešavanje višedecenijskog problema deponije „Dunek“. Grad Prokuplje dobio je od Ministarstva zaštite životne sredine saglasnost na projekat sanacije i remedijacije nesanitarne deponije Dunek. U daljim koracima ćemo prema planiranoj dinamici u potpunosti sprovesti projektno-tehnička rešenja, da se deponija konačno očisti, kako bi ovaj deo grada dobio novi sjaj, čiji prostor bi priveli nameni i zajedno sa građanima mogli da planiramo i formiramo novi kompleks koji će biti ogledalo grada.

Krenućemo u rekonstrukciju ulica Arsenija Čarnojevića i Milana Jovanovića. Ovim projektom predviđena je rekonstrukcija ulica kao i uređenje trotara, rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže kao i izgradnja atmosferske kanalizacije.Ukupna vrednost projekta iznosi preko 225.000. 000 dinara.

Grad Prokuplje je potpisao Ugovor sa firmom “Penta Development” d.o.o. iz Beograda o kupoprodaji parcele za izgradnju Ritejl centra. Sa izgradnjom će se otpočeti početkom marta dok će rok za završetak biti kraj 2024. godine. Planirana je izgradnja objekta od oko 9000 kvadrata sa oko 200 parking mesta. Objekat će imati preko 20 zakupaca različitih branši (sport, moda, nameštaj, prehrambenih proizvoda). Izgradnja Ritejl centra predstavlja investiciju vrednu 5 miliona eura. Grad Prokuplje, izgradnjom objekta dobiće razne benefite koje imaju i drugi gradovi, gde bi pored dovođenja svetskih poznatih brendova bilo otvoreno oko 130 novih radnih mesta.

Izgradićemo infrastrukturu i opremiti novo groblje „Đurovac“ u Prokuplju koje će se prostirati na 17 hektara površine. Pored pristupne saobraćajnice, velikog parkinga, kapele i crkvice novo groblje će biti planski definisano a planska i projektno – tehnička dokumentacija su već spremne kao i elaborat svih geodetskih radova koji su već izrađeni. Kapaciteti groblja „Hisar“ u ovom trenutku ograničeni staraćemo se da radove na opremanju maksimalno ubrzamo i novo groblje privedemo nameni.

Planiramo uređenje „Trga Topličkih junaka“, učinićemo sve da trg dobije svoj pravi sjaj koji zaslužuje, sjaj u skladu sa slavnim imenom koje nosi i izgleda baš onako kako su građani Prokuplja izabrali na osnovu ponuđenih idejnih rešenja.

Do kraja godine krenućemo u izradu urbanističkog projekta i projektno-tehničke dokumentacije za uređenje trga. Kao i usvim velikim gradovima i u Prokuplju će trg biti velelepni objekat kojim će se dičiti svaki Prokupčanin.

Vlada Republike Srbije je u saradnji sa Ministartvom za nauku, tehološki razvoj i inovacije i grada Prokuplja projekat ,,Dečiji naučni rekreativni centar na Belom Kamenu“ stavila na prioritetnoj listi finansiranja i realizacije. U postupku je izrada projekta, a ideja je da prostor na Belom Kamenu bude namenjen deci školskog uzrasta kao i studentima sa opremljenim učionicama, laboratorijama, amfiteatrom poput Petnice, sa izgradnjom ,,Parka tamnog neba“ biće jedini centar u Srbiji ovakvog tipa. Čime ćemo Prokuplje postaviti na naučnoj mapi Srbije, i ne samo naučnoj već i obrazovnoj kao i turističkoj, jer područje topličkog okruga sa Prokupljem kao centrom predstavlja predeo izvanredne pajzažne lepote i prirodnih bogastava na neistarženoj Radan planini uz kulturno istorijsko nasleđe u arheološkom nalazištu Pločnik, izgradnjom turistički rekreativnog centra na Belom kamenu, sa lepotama koje pruža brdo Hisar objedinićemo u turističku celinu.

Uz podršku Ministarstva kulture urađen je projekat za izvođenje radova nove Boblioteke. Pored idejnog projekta idemo na izradu glavnog projekta za izgradnju novog prostora Biblioteke „Rade Drainac“. Lokacija je već određena i nalazi se u dvorištu sadašnje zgrade bioskopa (nekada bokserskog kluba). Nadamo se da u najskorije vreme pronađemo izvor finansiranja za ovu zgradu i da konačno dobijemo prostor kakav ova ustanova i zaslužuje da ima.

Kao buduće planove izdvojio bih kompletnu rekonstrukciju i dogradnju osnovnih škola „9.oktobar“ i „Ratko Pavlović Ćićko“, sa liftovima, novim fiskulturnim salama, terenima, uređenim stazama i parkovima. Osnovna škola „9.oktobar“ će imati i bazen, dok će „Ćićkova“ škola posedovati teren za mali fudbal na krovu novoizgrađene fiskulturne sale. Za obe škole prihvaćeni su projekti od strane Ministarstva za javna ulaganje. Do kraja godine će početi radovi na izgradnji objekta Osnovne škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju čija vrednost se procenjuje na milion dolara.Radove će finansirati Kancelarija za vojnu saradnju ambasade SAD. Ovo je ujedno i najveća pojedinačna donacija dodeljena u Srbiji.

Izgradnja i formiranje azila za pse lutalice za koji posedujemo projekat i konačno rešavanje problema njihovog slobodnog šetanja po gradu. Potencijalna lokacija je određena, a ako samo uzmemo u obzir štetu koju prouzrokuju psi lutalice u gradu i finansijske izdatke za njihove ujede, azil je jedina prihvatljiva i preko potrebna opcija u ovom trenutku.

Učinićemo sve kako bi već ovog leta rekonstruisali otvoreni bazen i stavili u funkciju i na raspolaganje građanima. Pored rekonstrukcije otvorenog, planiramo i izgradnju zatvorenog bazena za koji je određena lokacija, dok je idejni projekat u fazi izrade. Krećemo i u izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju novog fudbalskog stadiona, sa zalivnim sistemom i osvetljenjem i svim pratećim objektima novim svlačionicama, službenim prostorijama, sve u cilju unapređenja sportskih aktivnosti, naročito dece i mladih.

Nastavićemo da ulažemo u dečije vrtiće, rekonstrukciju seoskih škola, veliki pomak u predhodnim godinama koji smo postigli na planu rekonstrukcije i izgradnje gradskih i seoskih ulica i puteva nastavićemo i u naredne četiri godine maksimalnim ulaganjem u putnu infrastrukturu kako u gradu tako i u selu, izdvajanja za populacionu politiku, povećaćemo jednokratne pomoći za prvo, drugo, treće dete kao i novogodišnju čestitku za prvorođenu bebu, stipendije za studente, ulaganja u mlade kroz prakse i daljeg zaposlenja, socijalnu politiku, odgovorno voditi politiku ruralnog razvoja u vidu subvencija u poljoprivredi. Cilj nam je da kulturno omasovimo svakodnevna dešavanja u gradu i osnujemo profesionalno Pozorište, pomažemo i ulažemo u obnovu izgradnji crkava.

Ono što još hoću da poručim sa ove govornice, da zalaganje i pažnju za unapređenje našeg grada očekujem i od svih ovde prisutnih odbornika, jer smatram da je zadatak svih nas koji smo u ovoj sali i koji smo zadobili poverenje građana na izborima, da pokrećemo inicijative, da dajemo ideje, da ostvarujemo kontakte na lokalnom ali i republičkom nivou kako bi brže i efikasnije radili u cilju napretka naše društvene zajednice. U tom smislu nadam se da ćemo uprkos našim razlikama ostvariti čvršću i redovniju saradnju, a sve u interesu boljeg života u našem gradu.

Želim da uputim i poziv svojim sugrađanima, da zajedno radimo u interesu našeg Prokuplja. Moja vrata će biti uvek otvorena za svakog od Vas, da zajedno sa članovima svog tima saslušamo i nađemo najbolje rešenje za sve vaše probleme.

Rad na ostvarenju svih navedenih ciljeva, od investicija, preko kapitalnih ulaganja, saradnje sa republičkim organima, pa do onog najvažnijeg, da mladi ljudi ostanu u svom gradu i vrate se u njega nakon školovanja, novo rukovodstvo grada sa mnom na čelu će započeti već od danas.

Poštovane odbornice i odbornici, polazeći od gore navedenih ciljeva, koje sam izneo i obrazložio u svom obraćanju, a u skladu sa svojim nadležnostima trudiću se da poboljšam život svakog našeg sugrađanina, budite sigurni da će to sa istom odgovornošću raditi i svi oni koji su zauzeli mesto u timu koji će u narednom periodu rukovoditi gradom.

Još jednom hvala na ukazanom poverenju, i nadam se uspešnoj i blagorodnoj saradnji, pre svega u interesu naših građana i našeg Prokuplja.

2
1
Soko Banja

Povezano

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pogledajte takođe
Close
Back to top button