U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Evo kako je nastala Prolom banja

Autor 21 sep 2020

PROLOM BANJA- Prolom banja je jedna od najmlađih banja Srbije, iako se zna da su njeni lekoviti izvori korišćeni još u praistoriji. Na prostoru današnje banje i u neposrednoj okolini ima materijalnih tragova koji ukazuju na postojanje naselja još u doba Rimljana i Vizantijskog naroda. Intenzivan razvoj banje počinje od 1961. kada kompanija A.D. „Planinka“ preuzima zemljište sa termalnim izvorima. Danas je Prolom savremena banja, a godinama unazad, specijalizovano medicinsko osoblje Prolom banje razvija izuzetno efikasne programe za lečenje reumatskih i kožnih oboljenja, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, kao i gastroenteroloških bolesti.

Današnji naziv Prolom banje izveden je po selu Prolom, koji je verovatno imao zaselak poznat kao Banja i Bačije. Zemljište oko izvora tople vode nazivano je Banja ili Banjsko. Posle Prvog svetskog rata počinje ozbiljnije korišćenje toplih izvora. Prolom i osobine lekovitih voda se pominju u novinama 1940. godine kada se navodi brojka od oko 2.000 posetilaca godišnje.

Pročitajte i...  Važno obaveštenje za ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim objektima

Intezivan razvoj banje započeo je nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1961. godine, kada je zemljište sa termalnim izvorima preuzela kompanija „Planinka“ iz Kuršumlije. Do 1961. godine samo nekoliko domaćinstava u selu Prolom izdavalo je sobe posetiocima lekovitih izvora. Stanje se poboljšalo kada je 14. jula 1968. godine pušten u rad hotel „Radan“ i formirano vikend naselje sa 10 kućica. 1977. godine, Prolom Banja i zvanično dobija status banje. U narednom periodu, ona se velikom brzinom razvija, proširuje svoje kapacitete, i modernizuje uslugu. U objektima preduzeća „Planinka“ u Prolom Banji danas ima 440 ležaja, a terapijski blok može primiti dnevno do 1.500 banjskih gostiju.

Hotel “Radan” kada je sagrađen imao je 28 ležaja, a vremenom se proširivao i dograđivao. Danas u okviru hotela koji poseduje 212 soba su i zatvoreni i otvoreni bazeni sa akva parkom za decu, novi velnes centar na tri nivoa, kao i zabavni sadržaji. Gostima se pruža i kvalitetna i vrhunska medicinska usluga.

Pročitajte i...  Biblioteka počela obeležavanje jubileja

Lek za telo i dušu: Pogled na netaknutu prirodu i zelena prostranstva.

Foto: Sociolismo doo

Prolom voda visoke alkanosti i niske mineralizacije

Lekovitost Prolom vode potiče od njenih izuzetnih balneoloških vrednosti: visoke alkalnosti (pH 8,8+) i niske mineralizacije. Zaslužni za njene superiorne odlike su i uslovi u kojima izvire: na samim padinama planine Radan, na više od 50 km udaljenosti od industrijskih postrojenja i saobraćajnica velikih gradskih centara, a u sred prave ekološke oaze.

 

Foto: Sociolismo doo

Visoka alkalnost Prolom vode i izrazita dominacija hidrokarbonatnog jona, obezbeđuju povećanje alkalne rezerve krvi pospešujući na taj način eliminaciju slobodnih radikala i ostalih štetnih produkata organizma. Zahvaljujući superiornim karakteristikama, Prolom voda neutrališe želudačnu kiselinu, smanjuje stvaranje mokraćne kiseline, pospešuje njenu eliminaciju i smanjuje mogućnost stvaranja kristala mokraćne kiseline, poboljšava sekretornu funkciju jetre, alkalizuje urin i povećava rastvorljivost cistina koji je glavni uzročnik rekurentne renalne kalkuloze.

Pročitajte i...  Biblioteka ugostila dobitnika NIN-ove nagrade

Niska mineralizacija ne opterećuje funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i funkciju bubrega. Naprotiv, godinama unazad, specijalizovano medicinsko osoblje Prolom Banje razvija izuzetno efikasne programe za lečenje:

  • Reumatskih oboljenja;
  • Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva;
  • Kožnih oboljenja i
  • Gastroenteroloških oboljenja.

Nikako ne treba izostaviti preventivna dejstva. Lekari preporučuju konzumaciju Prolom vode u što većim količinama radi detoksikacije, unapređenje metaboličkih funkcija i pospešivanje vitalnosti organizma.

(Izvor Plodna Zemlja)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485934

21 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Evo kako je nastala Prolom banja”

  1. Milioner iz blata

    Sećam se kad je prolom voda tekla i točio je kako je ko hteo. Kasnije se naplaćivalo po balonu. A onda se pojavila u prodavnicama u ambalaži od debelog najlona u kakvoj se danas još uvek pakuje mleko. Sve druge vode bile su flaširane. Vidite li šta je za kratko vreme gosn Raša napravio od ove državne firme?

  2. Jako mi je drago sto postoji Prolom Banja i prolom voda jer da nije prolom vode niti Prolom Banje ja mislim da bi svako imao sve svakakve probleme u zivotu Hvala Prolom Banji i prolom vodi sto postoje.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up