Smiley face
U kategoriji Društvo, Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

“Evropa”, centar javnog života Toplice

Autor 11 maja 2018

PROKUPLJE- Malo je gradova u Srbiji koji nisu u nekom periodu imali neku svoju kafanu ili hotel popularnog naziva “Evropa”. Ne znamo da li su se njihovi gosti dolaskom u ove objekte osećali kao “Evropejci”, ali mnogi od njih su bili pravo stecište javnog, kulturno – zabavnog i političkog života.
Tako je i Prokuplje imalo svoj hotel “Evropa”, koji je, na žalost, porušen 1967. godine, da bi njegovo mesto zauzela nova robna kuća, tada monopolističkog trgovinskog preduzeća Toplice, “Trgopromet”.

Prokupčani nikad nisu prežalili rušenje ovog objekta podignutog neposredno po oslobođenju od Turaka, koje je predstavljalo mesto svih značajnijih zbivanja od dugoročnog značaja za ovaj kraj i bio centar kulturnog i javnog života Prokuplja i čitave Toplice.
U ovaj objekat često je navraćao Petko Ilić, Prokupčanin koji je poginuo kod Merdara u borbi sa Turcima, i bio prva žrtva u Balkanskim ratovima. U ovom hotelu bilo je i neviđeno slavlje 27. decembra 1925. godine. Povod je bio završetak izgradnje pruge Niš – Prokuplje. Veselje je bilo veliko, sa pucanjem mnoštva prangija na sve strane, i “dalekometnom muzikom” u samom hotelu.
I prve pozorišne predstave u Prokuplju davane su upravo u hotelu “Evropa”. Improvizovana bina nalazila se u uglu, napravljena od dasaka postavljenih na buradima, a ostali deo sale ispunjavala je publika.
Ostalo je zabeleženo da je među prvima, ovde gostovalo leskovačko Gradsko pozorište još davne1929. godine, sa tri predstave rodoljubive sadržine, a Timočko pozorište gostovalo je 1931. sa predstavom “Zulumćari”.
Iste godine na sceni su nastupili i glumci Banovinskog pozorišta iz Niša, sa predstavama “Boj na kosovu”, “Hasanaginica” i “Kir Janja”.
I dok je porobljenom Evropom vladao fašistički teror, u Prokuplju, jedinom slobodnom gradu, u hotelu “Evropa” je povodom dočeka nove 1942. godine priređeno veliko slavlje, u organizaciji partizanske čete, mesne zajednice, partijske i skojevske ćelije, organa vlasti i narodne omladine. Program se sastojao od nekoliko skečeva i recitacija, igralo se, i pevale partizanske pesme …
Kad se u drugim gradovima strepelo za život, u ponoć dok su se smenjivale stara i nova godina, prvo kolo u Evropi poveo je stari učitelj Hranislav Savković, predsednik Gradskog narodnooslobodilačkog odbora, koga su kasnije streljali fašisti na Bubnju kraj Niša.
Dok su još trajale žestoke borbe na Sremskom frontu, hotel “Evropa” je bio pretvoren u bolnicu za ranjenike. Za njih su tu organizovane prve partizanske priredbe i skečevi, a u njima je svoju glumačku karijeru započeo, kasnije čuveni jugoslovenski komičar, Miodrag Petrović – Čkalja.
Čest gost hotela “Evropa” bio je Radojko Jovanović – Raka Drainac, toplički pesnik tanane duše i snažnih emocija. Iako je bio kosmopolita i lutalica nemirnog duha, neizmerno je voleo svoj rodni kraj i često mu se vraćao. U to vreme Petar Jovanović, čuveniji kao Pera Ciganin, violinista koji je kasnije svirao i predsedniku Titu, sa setom je pričao kako bi u danima u oči rata Raka dolazio kod njega u “Evropu”, uzimao mu violinu, i dugo, prepun neke neznane tuge, svirao, posle čega je sledio bogat bakšiš …
Manje je poznato da je u “Evropi” boravio i Gavrilo Princip sa svojim drugom Simom Miljušom, s namerom da se prijavi kao dobrovoljac da se bori za Srbiju u vreme Balkanskih ratova. Kad ga je ugledao onako sićušnog i neuglednog, vojvoda Tankosić je samo odmahnuo rukom! Gavrlo Princip je uvređen otišao iz Prokuplja, a kasniji događaji su pokazali o kakvoj ljudskoj veličini, snazi i patriotizmu se radilo …
A za čuvenog vojvodu Tankosića je kružila legenda da je nekom svom posilnom stavio jabuku na glavu i svu je izreštao hicima iz pištolja …
“Evropa” je bilo mesto u kojem se dešavalo sve što je bilo značajno za period između dva Svetska rata, tako da, osim što je to bilo omiljeno mesto Rake Drainca i mesto otkrovenja glumačkih sposobnosti Miodraga Petrovića Čkalje, u tom objektu je prikazana i prva filmska predstava u Toplici …
Rušenjem ovog centra kulturnih i političkih zbivanja, ali i okupljanja naprednih snaga, uglednih građana, zanatlija, trgovaca … Prokuplje više nikad nije dobilo adekvatnu zamenu, stecište takvog kapaciteta, koje je prespojilo vreme od odlaska Turaka, do dolaska komunista, širom otvorenih vrata za sve napredne ideje, i njegove goste, ljude različitih profila, zanimanja i obrazovanja, koji bez nega nisu mogli da zamisle dan …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80221

11 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up