U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Festival vina i hrane “TOP WINE FEST” Blace 2019.

Autor 17 maj 2019

BLACE- U petak, 7. juna u Blacu se održava prva privredna manifestacija posvećena vinima i tradicionalnoj hrani iz Toplice, pod nazivom “TOP WINE FEST”. Festival počinje u 13:00 sati nizom susreta posvećenih proizvodnji vina između posetilaca i proizvođača vina i vinove loze, a nastavlja se sajamskom prezentacijom vina i hrane. Mesto održavanja festivala je Hotel “IN” Blace, ulica Kralja Petra Prvog 153.

Događaj traje do 20:00 časova istog dana, a ulaz za posetioce kao i učešće za izlagače biće besplatno. Svoje učešće na Sajmu već su potvrdile dve najveće vinarije iz Toplice – „Toplički vinogradi“ i „Doja“, kao i nekoliko drugih iz Topličkog okruga, Negotina, Knjaževca, sa Fruške Gore…
Inicijativu za osnivanje ovog vinskog festivala pokrenule su organizacije civilnog društva iz Toplice: udruženje građana “Omladinski centar za ekonomski razvoj” iz Kuršumlije, udruženje “Intermedia”iz Blaca, udruženje za poljoprivredu “Agroun” iz Blaca i vinarija “Doja” iz blačkog sela Donja Jošanica. Formalno partnerstvo nastalo je potpisivanjem Memoranduma o saradnji na osnivanju festivala u februaru 2019. godine, a podršku ovoj inicijativi je pružila Opština Blace i organizacija civilnog društva “Proaktiv” iz Niša.
– Smatrajući da su vinska i gastro ponuda bitan segment razvoja turizma u Topličkom okrugu, odlučili smo se da pristupimo organizaciji ovog Festivala. Uvereni smo da će stručni i poslovni skupovi,ali i neformalni susreti naših domaćina i biznis zajednice doprineti daljem unapređenju vinogradarstva u ovom kraju, a da će program TOP Wine Fest-a privući posetioce da probaju kvalitetna vina i hranu iz Toplice i regiona. Potrudićemo se da budemo najbolji domaćini, a siguran sam da će brojni gosti poneti sa sobom pozitivne utiske i sagledati naš gastro i vinski potencijal– izjavio je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na osnivanju TOP Wine Fest-a, jedan od potpisnika Memoranduma i član organizacionog odbora Vladimir Mitrović, dodajući da je zadovoljstvo ali i čast, biti organizator jedne ovakve manifestacije.
On je dodao da je Toplica od davnina bila vinogradarski kraj, ali da se vremenom ta tradicija nekako zapustila. – Ipak, poslednjih godina se obnavljaju vinogradi, proizvodi se grožđe, vino i to je brend koji treba podržati i afirmisati – zaključuje Mitrović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466392

17 maj 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up