DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Figurine sa Pločnika na digitalnoj mapi Srbije

PROKUPLJE- Narodni muzej Toplice je realizovao projekat Lica Pločnika: digitalna biografija antropomorfnih i zoomorfnih figurina sa lokaliteta Pločnik“, koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u vrednosti od 600.000,00dinara.

Projektom je odrađena digitalizacija u 3D formatu 80 antropomorfnih i zoomorfnih figurina sa lokaliteta Pločnik. Odrađena dokumentacija predstavlja vid prezentacije, a rezultat svega je postavljanje celokupne biografije digitalizovanih figurina na digitalnu mapu Srbije. Figurine predstavljaju dragoceno svedočanstvo iz praistorijskog perioda Topličkog kraja, odnosno jugozapadne Srbije, rekla je direktor Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić.

Ona je objasnila da ne postoje fizičko- tehnički uslovi da sve budu prezentovane javnosti, niti da im se obezbedi pristup za naučno istraživanje.

Novi pristupi u tehničkoj dokumentaciji arheoloških nalaza putem bezkontaktnog 3D skeniranja, omogućavaju da tačni metrički podaci, kalibrisane boje i fina geometrija, budu dokumentovani i sačuvani u formatima čitljivim putem nekomercijalnih softvera. Ove proizvode je moguće podeliti sa naučnom zajednicom, kao i sa širom publikom, zaintersovanom za arheološku baštinu iz ovog perioda praistorije, istakla je Krasić.

U Narodnom muzeju Toplice naglašavaju, da ovim projektom promovišu arheološku kulturnu baštinu i doprinose razvoju i prezentaciji savremenog stvaralaštva primenom novih tehnologija, sa ciljem popularizacije procesa digitalizacije u ovoj oblasti.

100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button