U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlijska Banja

Autor 15 apr 2019

KURŠUMLIJA- Šatra, Ljuša, Vrelo i Dabinovac: Ima li života uz administrativnu liniju sa Kosovom I Metohijom?

Pre godinu dana bili smo u Kuršumlijskoj Banji. Za njega je to bio samo još jedan običan dan na poslu, a mi smo posle tog snimanja i te emisije počeli malo drugačije da gledamo na život u Kuršumlijskoj Banji i selima uz administrativnu liniju.

Šta se promenilo za godinu dana?

Prošli put kad smo bili u Kuršumlijskoj Banji, bilo je snega i temperatura je tog dana bila 19 stepeni ispod nule. Pešačili smo tri i po sata do prve kuće da odnesemo poštu i da vidimo kako ljudi žive u ovim krajevima. Posle te emisije, mnogi su videli u kakvim uslovima radi poštar Filip Filipović. Bilo je i onih koji su govorili da će mu kupiti ski-sanke, da može lakše i brže da se probije po snegu, ali do sada ništa od tih obećanja.

Mi smo obišli četiri sela i isto toliko porodica, a poštar Filip Filipović mora de obiđe dvesta kuća, kako bi podelio penzije, račune, pisma i što je još važnije, da im odnese hranu i lekove, da porazgovara sa svima, kao što smo i mi sada. Ovde većina živi životom, koji je po svemu bliži XIX veku, ali naravno nisu ih zaobišli ni ovi savremeni problem iz XXI. Zbog svega, Filip se ponekad, sa razlogom pita, da li im pomaže, zato što je tu za njih i zato što oni delom i zbog njega ostaju u ovim brdima, ili bi za sve bilo bolje i lakše da nije tako. Da odu tamo, gde ima puteva, signala za telefon, interneta i posla od kojeg mogu da žive i školuju decu. Teško je sada imati neki dobar odgovor, ali statistika nam kaže da za neko vreme, ako se ništa ne promeni, odgovori neće biti potrebni.

Ekipa

Ekipa “Oko magazina” Aleksandar Agbaba (snimatelj), Dalibor Žarić (novinar), i Saša Pribaković (tonski snimatelj)

(Oko magazin, autor Dalibor Žarić)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=464751

15 apr 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

8 komentara za “Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlijska Banja”

 1. SVAKAMU ČAS TAKVIH TREBAMO BITI SVI DA POMAGAMO STARIMA A NE DAIM PODMECEMO NIGU POZDRAV ZA POŠTARA…

 2. Dva brata

  Sto ne prodjose kroz Orlovac…Planice, Vukucevice, Boskovice Jeftice, Miljanovice, Andrijasevice..pa da vide sta su sela bez puta i naroda..

 3. u svakom mestu u Srbiji postoji,,/Filip,, na zutom motoru.O svakom bi se mogla napisati jedna lepa, topla ljudska prica.

 4. Zad treba komentar na ovakvu pricu na ovakav zivot posao …. Svaka cast Filipu

 5. Cile

  Mole se *** da više ne truju lutalice
  Nećemo više da tražimo odštetu za ujede. Pustite ih da žive.

 6. Mislim da je priča o meštanima našem zemljaku Filipu sve pokazala pozdrav od nekadašnjeg komšije u Kuršumliji i naše djedovine Selišta.. NJEGOŠ.

 7. Drug

  Budući predsednik,liči mu

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up