U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Godina za pamćenje

Autor 22 nov 2019

PROKUPLJE- Vinogradari Toplice sumiraju rezultate ovogodišnje vinogradarske godine. Oni su jedinstveni u oceni, godina za pamćenje. Osim rada u samim vinogradima, vremenske prilike su im išle na ruku.
U najvećem topličkom vinogradu, koji se nalazi u selu Gojinovac, nedaleko od Prokuplja, ovogodišnja proizvodnja bila je rekordna.

-Prva berba u “Topličkim vinogradima”, koji se prostiru na površini od blizu 50 hektara, bila je 2011. godine. Povećanjem površina pod vinovom lozom, povećavala se i količina ubranog grožđa. Ove godine, ubrano je 350.000 kilograma raznih sorti grožđa, izjavio je menadžer u ovim vinogradima Dragan Kovačević i dodao da je kvalitet grožđa bio izuzetno dobar.
Zavisno od sorte grožđa, procenat šećera kretao se od 23 do čak 25,4.
Prema njegovim rečima, ove godine očekuje se proizvodnja skoro 250.000 boca različitih vrsta vina.
Najveće količine, skoro 90 odsto, biće plasirane na inostrano tržište.
I u vinogradu “Doja”, koji se nalazi na površini od skoro 25 hektara, u Donjoj Jošanici, nedaleko od Blaca, rod je bio izuzetno dobar.
I vlasnici malih vinarija, kao što su “Maletić” iz Velike Plane, “Aranđelović”, ‘’Stanković’’ i ‘’Strahinjić” iz Prokuplja, izjavili su da je ovogodišnja godina bila izuzetno dobra.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474669

22 nov 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up