U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Gordana Zbiljić, žena zmaj!

Autor 9 jan 2019

BLACE- Hladni zimski dani sami po sebi nameću pitanje imamo li dovoljno drva za ogrev  i ko to Blačane snabdeva drvima. Po mnogo čemu smo po tom pitanju jedinstveni – jer mnoge od nas drvima snabdeva jedna žena – Gordana Zbiljić iz sela Prebreze.

Gordana dnevno spremi i do 20 kubika dnevno, a i u hladnim zimskim danima i po jedva prohodnim planinskim putevima Gordana ne odustaje od posla u kojem je veštija i spretnija od mnogih muškaraca.

Gordana Zbiljić je jedna od retkih žena u Srbiji čije zanimanje je – drvoseča. Ni malo lak i za ženu uobičajen posao, a za Gordanu je odavno postao profesija koju je ona odlično savladala

– Više od  20 godina Gordana Zbiljić obavlja posao drvoseče i sve poslove vezane za sečenje drva u planini. Ona zajedno sa suprugom Goranom  spremi i do 20 kubika drva dnevno, a o njenoj veštini u poslu kojim se bavi kolege koje su u ovom slučaju sve suprotnog pola, kažu da je najbolja od svih drvoseča koje poznaju.

-U svom poslu Gordana tvrdi da je savladala sve veštine i znanja, i da nema razloga da se boji opasnih planinskih terena.

– Drvoseča sam više od  20 godina, i radim sve poslove vezane za spremanje drva u šumi, uključujući obaranje drva, prevoz, rad sa vitlom …sve …, priča o svom poslu Gordana.

U kući prava domaćica i majka dvoje dece, Gordana je u šumi, kažu, najbolji drvoseča, bolji i veštiji od mnogih muškaraca.

– Oboje smo podjednako spretni u planini. Gordana ima iskustvo u vožnji traktora, tako da imam veliko poverenje u nju dok spušta traktor sa punom turom drva, daleko iz planine, ističe njen suprug Goran, koji u šali kaže da njegova supruga koleginice ima jedino kad ode u grad, u planini ima samo kolege .

Gordana kaže da je u ovom poslu jako važno biti spretan, vešt i veoma oprezan, jer u planini ima dosta prepreka. Iskustvo dugo 20 godina pomoglo joj je da savlada sve tajne koje posao drvoseče krije.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=90259

9 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Gordana Zbiljić, žena zmaj!”

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up