U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Grad uništio jagode, šteta 100 odsto

Autor 26 maja 2018

BLACE-Grad koji je u sredu pao u devet sela blačke opštine pričinio je ogromne štete. U nekim selima štete na voćnim i ratarskim kulturama su 100%.

Predsednik Opštine Blace Zoran Jozić ističe da će opština Blace uložiti sve napore kako bi pomogla poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli najveće štete od grada.

-Ukoliko to ne budu enormno visoka sredstva potrudićemo se da jedan deo sredstava obezbedimo iz budžeta u suprotnom pokušaćemo da problem rešimo u saradnji sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije, ističe   Jozić.

A koliko je teško poljoprivredne useve sačuvati od vremenskih nepogoda, grada, mraza …najbolje znaju meštani sela Kaševar kojima prinose već petu godinu zaredom uništavaju ili mrazevi ili grad…

Na imanju Saše Markovića iz Donjeg Kaševara, berba jagoda ove godine završena je i pre nego što je počela. Grad je pred sam početak berbe sav ovogodišnji rod uništio 100%.

  • Berba je tek trebalo da počne a očekivani prinosi bili su oko 5000 kilograma, kaže Saša Marković.

Lubiša Stepanović iz blačkog sela Kaševar, ove godine na površini od pet hektara pod jagodom, očekivao je prinose od 80 tona, ali drugog dana berbe grad je bio taj koji je „obrao“ očekivane prinose i za ovu godinu na imanju Stepanovića stavio tačku kada je berba jagoda u pitanju.

  • Grad je uništio sve. Štete su 100% i zdravih plodova više nema. Ove godine više nema berbe, razočarano kaže Ljubiša Stepanović koji je umesto očekivanih 80 tona, ove godine uspeo da obere samo 700 kilograma jagoda.

Grad je u Kaševaru padao u tri navrata, dva puta po 15 minuta kroz kišu a onda je usledio bezmalo polučasovni pad suvog grada.

Komisija za procenu štete obišla je teren i kako nam je Bojan Nikolić rekao u selima gde je bio epicentar grada štete su stopostotne. Gradom je zahvaćeno devet sela blačke opštine i štete su velike, ističe Nikolić.

A nisu stradale samo jagode, već svo voće ali i ratarske kulture.

Voće u Blacu inače ove godine odlično je ponelo, ali grad je u jednom delu ove opštine u velikoj meri preduhitrio berbu…

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80828

26 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Grad uništio jagode, šteta 100 odsto”

  1. ado

    A da opstina uloyi napore u poboljsanje protivgradne zastite

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up